Cand incepi sa ai fibrilatii, e posibil sa te stresezi. Primul pas este sa mergi la medic. Apoi, sa inlaturi factorii care pot cauza aceste aritmii ale inimii.
Multe persoane au fibrilatii cardiace, care sunt fibrilatii arteriale cauzate de aritmiile cardiace. Daca intelegi ce ti se intampla in acele momente, cand ai fibrilatii, vei putea sa comunici nevoile pe care le ai familiei, prietenilor si medicilor. Totodata, e bine sa stii cum poti sa tii sub control sau sa diminuezi frecventa acestor momente cand ai fibrilatii. Healthcentral.com a scris cateva sfaturi pe aceasta tema, care te vor ajuta sa nu iti mai faci atatea griji si sa fii mai sanatoasa si mai fericita.
Ce sa faci daca ai fibrilatii
1 Evita stimulentii
Stimulentii – prea multa cafea, ceai, apa acidulata sau ciocolata – te pot face sa ai fibrilatii, pentru ca accelereaza bataile inimii. Ai grija si la medicamentele pe care le iei, pentru ca unele pot contine stimulenti sau pot cauza aritmii ale inimii.
2 Mentine o greutate sanatoasa
Greutatea in exces pune mult stres asupra inimii, ceea ce poate duce la fibrilatii atriale. Obezitatea poate chiar sa schimbe dimensiunile auriculelor (partile de sus ale inimii).
3 Diminueaza stresul
Chiar si persoanele sanatoase si care nu stiu ca ar avea probleme cu inima pot sa aiba fibrilatii. Totul, din cauza stresului ridicat. Studii recente arata ca 54% dintre pacientii cu fibrilatii atriale intermitente patesc acest lucru din cauza stresului.
4 Limiteaza alcoolul
In exces, alcoolul e toxic pentru inima. Si mahmurelile sunt periculoase, fiind asociate cu deshidratarea si cresterea hormonilor de stres care, la randul lor, pot provoca batai neregulate ale inimii.
5 Nu mai fuma!
Nicotina e un stimulant cardiac. Poate sa iti agraveze starea daca ai fibrilatii. Fumatul in sine este un factor de risc pentru bolile arterelor coronariene. Cel mai bine e sa te lasi de fumat.
6 Ai grija la colesterol!
Bolile inimii, ca ateroscleroza si colesterolul crescut, pot sa iti faca rau daca ai fibrilatii. Ba chiar cresc riscul unui infarct. Mai bine alegi alimentele slabe in grasimi, bazate pe vegetale, si faci sport in fiecare zi.
7 Afectiunile cronice
Fibrilatiile apar deseori ca urmare a unor alte afectiuni din organism. Apneea si hipertiroidismul sunt probleme serioase care, netratate, pot duce la fibrilatii. Asa ca mergi la medic si afla cauza acestor probleme de inima!
sursa: www.andreearaicu.ro, FOTO: Guliver