Quantcast
Channel: Sănătate – gândul
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2462

12 obiecte cauzatoare de cancer pe care trebuie sa le scoti din dormitor cat mai repede

$
0
0

Mentinerea unui mediu ambiental sanatos este vital pentru sanatate. Oamenii au inceput sa constientizeze pericolele folosirii foilor pentru uscator si a produselor de curatare toxice si renunta treptat la ele, dar ceea ce nu se stie inca este ca si in dormitor pandesc o serie de pericole.

Cum sa debarasezi dormitorul de sursele cancerigene….

Transformarea dormitorului intr-un spatiu ferit de contaminanti este o sarcina dificila, si in special costisitoare, asa cel mai bine este sa incepi cu schimbari marunte. Orice schimbare in bine se va reflecta in mod automat asupra sanatatii. Tu decizi cu ce incepi – poate fi schimbarea saltelei, sau inlocuirea asternuturilor pentru pat.

Iata o lista cu 12 obiecte si produse cancerigene pe care trebuie sa le scoti cat mai repede din dormitor.

Inlocuieste pernele si fetele de perna cu materiale organice

Majoritatea oamenilor considera ca pernele si fetele de perna din bumbac sunt mai sigure decat cele din material sintetic, dar adevarul este ca industria bumbacului foloseste 25% din toate insecticidele si 14% din toate pesticidele utilizate la nivel global. Daca iti poti permite investitia, inlocuieste pernele si lenjeria de pat cu echivalente din materiale organice.

Inlocuieste sau scoate toate tesaturile sintetice din dormitor

Materialele sintetice sunt fabricate din termoplastice, care emana molecule de plastic atunci cand sunt expuse la caldura. Daca porti haine non-sifonabile, inhalezi formaldehide periculoase, asa ca cel mai indicat este sa iti schimbi garderoba cu o alta confectionata din materiale organice.

Inlocuieste sau renunta la hainele sintetice din dulap

Majoritatea materialelor sintetice sunt obtinute din derivati de carbune, petrol si gaze naturale. Lichidul este pulverizat printr-o duza denumita duza de filare, iar la racirea fortata formeaza fire subtiri care sunt apoi tesute in diferite materiale. Pentru sporirea gradului de durabilitate, se adauga si un strat de teflon. Imbracamintea sintetica poate deveni in timp foarte periculoasa, motiv pentru care se recomanda sa fie inlocuita cu materiale organice.

Renunta la mobila din piele artificiala

Mobilierul din piele artificiala trebuie neaparat inlocuit cu mobilier din materiale organice. Pielea artificiala contine clorura de polivinil (PVC), care este considerat cel mai periculos material cu putinta. Pentru flexibilizare, acest material este amestecat cu ftalati, care imbolnavesc sistemul endocrin. Pernele impermeabile si rezistente la pete sunt pulverizate cu chimicale toxice care pot provoca numeroase probleme de sanatate, asa ca trebuie inlocuite neaparat cu materiale organice.

Renunta sa-ti cumperi mobila din MDF (Medium Density Fiberboard sau placi din fibre cu densitate medie

Mobila confectionata din acest material, de obicei trece prin procesul de vopsire. Este exact acelasi proces prin care trece de exemplu o caroserie a unei masini. Placile astfel vopsite, ajung in dormitoarele noastre, cu un continut ridicat de formaldehide, care sunt foarte periculoase in special pentru sistemul respirator si pot favoriza aparita cancerului.

Variantele cele mai bune pentru un mobilier raman: mobila din PAL sau din lemn masiv.

Renunta la carpete si presuri

Podelele din lemn sau din gresie se curata cu usurinta si sunt mult mai benefice pentru pacientii de astm. Carpetele, covorasele si presurile pot sa dea o nota chic spatiului ambiental, dar aduna foarte mult praf, acarieni si alergeni periculosi. In plus, sunt confectionate din poliester, care este fabricat cu stibiu, o chimicala toxica ce poate avea chiar consecinte fatale in unele cazuri. Alti compusi periculosi din componenta covoarelor sintetice sunt olefina si nylonul.

Foloseste doar vopsea organica non-volatila

La vopsirea camerelor, incearca sa folosesti numai compusi organici non-volatili, care sunt mult mai siguri pentru mediul inconjurator. Atunci cand se evapora in aer, compusii volatili reactioneaza cu alte elemente chimice si produc ozon, gaz care polueaza aerul si provoaca afectiuni respiratorii.

Nu intra incaltat in casa

Nu purta incaltaminte de exterior in casa si ai grija sa nu folosesti niciodata papucii de interior pe afara. Descalta-te la usa si, daca este nevoie, incalta papucii de interior.

Nu tine in dormitor prea multe dispozitive electrice

Dispozitivele electrice tinute in dormitor pot deregla somnul nocturn, asa ca se recomanda sa nu le folosesti in camerele de dormit.

Inlocuieste sau acopera salteaua cu un material natural

Desi nu e usor sa inlocuiesti sau sa invelesti saltelele intr-un alt material, acest pas este foarte important pentru sanatate. Majoritatea saltelelor sunt pulverizate cu substante ignifuge si alte chimicale toxice. Daca nu iti permiti saltele noi, imbraca-le pe cele vechi in folie izolatoare.

Cumpara un filtru de aer

Instalarea unui filtru de aer pentru toata locuinta este o investitie mare, dar grozava. Poti opta inclusiv pentru filtre portabile pe care le poti plimba dintr-o camera intr-alta. Cumpara unul cu sistem de filtrare HEPA si verifica sa nu contina ozon.

Renunta la draperiile si jaluzelele tratate chimic

Draperiile si jaluzelele obisnuite se imbacsesc repede cu praf, polen si alti alergeni. Incearca sa le inlocuiesti cu materiale organice. O alternativa grozava sunt jaluzelele din lemn.

sursa: www.secretele.com


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2462

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48