De mii de ani, mierea a fost folosită nu doar pentru gustul ei delicios ci și pentru proprietățile ei vindecătoare. Bunicile noastre tratau răceala și gripa, făceau siropuri pentru calmarea tusei, diminuau crampele și problemele digestive, ba chiar își îngrijeau tenul folosind acest ingredient natural – mierea.
În zilele noastre, mierea crudă este cunoscută și apreciată ca fiind un remediu eficient în tratarea și ameliorarea diferitelor afecțiuni, fiecare sortiment în parte având caracteristici unice. Nimeni nu contestă beneficiile mierii tradiționale, însă azi vrem să îți prezentăm o miere cu totul deosebită, adusă tocmai din ținuturile îndepărtate ale Noii Zeelande.
Este vorba despre mierea de Manuka, care este recunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antioxidante, antiseptice, antiinflamatorii și antifungice, fiind extrem de eficientă în susținerea sistemului imunitar și ameliorarea unei mari varietăți de probleme de sănătate. De altfel, acesta este singura miere medicinală din lume, certificată și recunoscută de către autoritățile medicale, în urma numeroaselor studii științifice extrem de riguroase.
Ce este mierea de Manuka?
Albinele culeg nectarul din florile cu parfum proaspăt ale arborelui de Manuka (Leptospermum scoparium), originar din Noua Zeelandă, iar din acest nectar prepară o miere de un portocaliu opac și gust ușor caramelizat de eucalipt.
Mierea de Manuka are în mod natural un conţinut bogat în Metilglioxal (MGO™), un compus ce îi oferă o putere antibacteriană cu totul neobișnuită. MGO™ se găsește în mai multe sortimente de miere, însă cea mai mare concentrație se află în nectarul florilor de Manuka.
O altă componentă ce îi oferă mierii de Manuka calități terapeutice este peroxidul de hidrogen, care este responsabil pentru calitățile antibiotice ale mierii, clasând-o drept unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale.
Despre MGO™, factorul unic al mierii de Manuka
MGO™, factorul unic al mierii de Manuka, este o componentă terapeutică care are rolul de a indica puterea antibacteriană a acestui produs apicol. Proprietățile antibacteriene sunt cu atât mai mari cu cât nivelul MGO™ este mai mare.
MGO™ este marcă înregistrată și doar mierea testată în mod independent de către laboratoarele certificate și autorizate din Noua Zeelandă poate purta această etichetă, care îi recunoaște calitățile ei medicinale. Astfel avem:
Mierea MGO™ 100+ Nivel de întreținere
Este indicată pentru susținerea sistemului imunitar în afecțiuni ușoare și de scurtă durată (răceli, dureri de gât etc.)
Mierea MGO™ 250+ Nivel util
Este indicată pentru tratarea infecțiilor cu microorganisme bacteriene și fungice. Se recomandă un tratament cu 3-4 lingurițe de miere pe zi urmat de un tratament de menținere cu 1 linguriță pe zi.
Mierea MGO™ 400+ Nivel superior cu activitate foarte ridicată
Se recomandă mai ales în cazul afecțiunilor acute sau cronice, care nu au fost tratate anterior și care au o rezistență sporită la tratamente.
Mierea MGO™ 550+ Nivel maxim de activitate
Se recomandă în cazurile unor infecții foarte rezistente.
Beneficiile mierii de Manuka
1. Tratează infecțiile cu stafilococ
Datorită proprietăților antibacteriene ieșite din comun, mierea de Manuka este foarte eficace în distrugerea unui spectru larg de microorganisme bacteriene și fungice, cum ar fi: E.coli, Staphylococcus aureus, Streptococcus faecalis, Helicobacter Pylori etc. Aceasta are uneori o eficiență chiar și de 50 de ori mai mare decât a antibioticelor clasice din farmacii.
2. Te scapă de problemele gastro-intestinale
O situație care devine din ce în ce mai îngrijorătoare este legată de faptul că românii se clasează pe primele locuri din Europa la consumul de antibiotice fără rețete. Folosirea în exces a antibioticelor duce la dezvoltarea unor bacterii foarte rezistente, care nu mai pot fi ucise nici măcar de cele mai puternice medicamente. Astfel, medicamentele obișnuite nu își mai efectul, ci din contră pot provoca alte probleme majore.
Una din aceste probleme este distrugerea microflorei intestinale, care are un rol esențial atât în procesul de digestie și de asimilare a nutrienților, cât și asupra imunității, 70% din sistemul nostru imunitar fiind reprezentat de tractul digestiv.
Datorită efectelor antibiotice foarte puternice, mierea de Manuka este un medicament natural benefic în tratarea afecțiunilor gastro-intestinale: aciditate și reflux gastric, arsuri la stomac, bacteria Helicobacter Pylori (responsabilă de majoritatea ulcerelor stomacale), paraziți intestinali, gastroenterită.
3. Întărește imunitatea și previne infecțiile respiratorii
Datorită numeroaselor proprietăți curative și efecte antivirale foarte puternice, mierea de Manuka este eficientă în susținerea și îmbunătățirea sistemului imunitar. Fie că vorbim despre astenie sau migrene, fie că vorbim despre o simplă durere în gât sau infecții acute ale sistemului respirator, mierea de Manuka poate fi un bun aliat în prevenirea, ameliorarea și tratatea celor mai grave probleme ce indică un sistem imunitar slăbit.
Studiile recente au arătat cum mierea de Manuka calmează durerile de gât cauzate de bacterii precum Stefilococul auriu. Mai mult, folosirea ei a fost aprobată pentru tratarea durerii în gât cauzate de chimioterapie. În acest caz, nu este de mirare că foarte mulți oameni se bucură aproape instant de beneficiile unei lingurițe de miere de Manuka, care te scapă rapid de durerile de gât și combate răceala și gripa.
Mierea de Manuka este eficientă în tratarea și ameliorarea mai multor tipuri de probleme ale aparatului respirator cum ar fi: sinuzită cronică, rinită, astm, tuse cronică/tabagică, pneumonie, bronșită cronică/acută. În plus, aceasta generează o stare de bine a organismului.
4. Îmbunătățește sănătatea orală
Datorită proprietăților sale antimicrobiene, mierea de Manuka împiedică formarea plăcii dentare, protejând astfel împotriva cariilor. În plus, contribuie la sănătatea gingiilor, prevenind şi ameliorând efectele paradontozei.
Un studiu realizat pe un grup de 30 de voluntari a arătat faptul că administrarea prin supt sau mestecat a produselor cu miere de Manuka nu numai că a redus cu 35% placa bacteriană, ci a condus și la o reducere semnificativă a sângerărilor gingivale, în cazul persoanelor care sufereau de gingivită. Aceste rezultate demonstrează potențialul rol terapeutic al mierii de Manuka în tratarea problemelor gingivale și paradontale.
5. Scurteaza timpul de vindecare a arsurilor usoare si a ranilor
Există mai multe studii care arată că mierea de Manuka poate fi eficientă în scurtarea timpului de vindecare a arsurilor ușoare și a rănilor. De asemenea, aceasta este benefică în lupta împotriva infecțiilor care pot apărea la nivelul pielii și ajută la procesul de însănătoșire generală.
Utilizarea mierii de Manuka duce la o mai bună vindecare a rănilor, ameliorează durerea și scade nivelul inflamațiilor. Tocmai de aceea, este folosită ca un pansament pentru vindecarea și îmbunătățirea stării de sănătate. Mai mult, datorită proprietăților sale antioxidante, antibacteriene și antiinflamatorii, s-a demonstrat că mierea de Manuka previne infecțiile cauzate de ulcerul venos.
Este important de menționat că în cazul tratamentului la domiciliu, mierea de Manuka poate fi folosită pentru a trata arsuri sau răni superficiale, acnee, eczeme, infecții fungice, însă nu este recomandat să utilizați mierea de Manuka pentru arsuri și răni grave. În aceste situații, se folosește Miere de Manuka ca și produs medical patentat, sterilizat prin radiere, și trebuie să vă adresați medicului.
Alte afecțiuni ale pielii care pot fi ameliorate și tratate cu miere de Manuka: dermatite, psoriazis, arsuri de gradul I și II, leziuni, cicatrici, plăgi chirurgicale infectate, ulcerații ale pielii, foliculită de la epilare sau bărbierit, înțepături insecte, herpes, iritație scutec.
Continuarea aici