Medicii ne sfătuiesc ca, în sezonul rece, să consumăm cât mai multe fructe şi legume bogate în vitamina C pentru a ne creşte imunitatea şi rezistenţa la răceli şi gripe.
Cele mai îndrăgite fructe ale acestei perioade sunt, desigur, citricele. Majoritatea portocalelor rezistă săptămâni întregi fără a se strica, iar acest lucru este determinat de prezenţa substanţelor toxice pe coaja citricelor.
Unele dintre acestea sunt conservate cu Imazalil, o substanţă foarte periculoasă folosită pentru combaterea bolilor la plante, dar a cărei utilizare în agricultură este interzisă de legislaţia UE.
“Citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi şi e bine sa ştiţi că: portocalele si citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante si are o actiune fungicidă”, afirmă Anghel, prezentând şi o etichetă de citrice provenite din Turcia, pe care este menţionată substanţa.
Directorul ANPC afirmă că ingerarea acestei substanţe atacă ficatul şi rinichii şi ar putea fi cancerigenă, relatează news.ro.
“Fructele şi legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit şi nici o culoare aparte”, precizează Paul Anghel, adăugând că legislaţia Uniunii Europene incerzice folosirea Thiabendazol – Imazalil în agricultură.
“Atenţie! Intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor şi legumelor stropite. Acestea trebuie spălate pentru îndepărtarea pesticidului de pe suprafaţa lor!”, subliniază directorul general al ANPC.
Sursa: stirileprotv.ro www.andreilaslau.ro