Quantcast
Channel: Sănătate – gândul
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2462

Doamnelor, înainte să aprindeți următoarea țigară … trebuie să citiți asta

$
0
0

Bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC)  este o boală respiratorie potențial gravă și adesea subdiagnostică cauzată de fumat și de poluarea aerului. Afectează femeile mai repede și mai sever decat bărbații, avertizează specialiștii in domeniul bolilor pulmonare.

Ce este BPOC?

BPOC este o boala respiratorie cronica ce afecteaza atat bronhiile (bronsita cronica) cat si plamanii (emfizem) si se manifesta prin ingustarea progresiva si ireversibila a bronhiilor, ceea ce se insoteste de o scadere progresiva a capacitatii respiratorii.

Ce provoaca BPOC?

Fumatul este principala cauza a BPOC!

In marea majoritate a cazurilor, BPOC apare la fumatori, dupa varsta de 40 de ani. Nu toti fumatorii fac BPOC, dar s-a constatat ca o proportie de 10-15% dintre ei, care au probabil o predispozitie inca neprecizata, reactioneaza exagerat la fumul de tigara. Rezultatul este o inflamatie cronica a bronhiilor si plamanilor care se soldeaza cu ingustarea progresiva a bronhiilor si distrugeri ale peretilor alveolelor pulmonare (emfizem).

In afara de fumat, BPOC mai poate fi favorizat de poluarea atmosferica, de fumatul pasiv (la nefumatorii care respira fumul altora), sau de sistemele de incalzire cu carbuni.

Cum se manifesta BPOC?

Fumatorii considera ca este normal sa tuseasca, de aceea tusea, desi este prezenta la multi pacienti cu BPOC, nu-i alarmeaza. Pe masura ce bronhiile se ingusteaza si capacitatea respiratorie se reduce, bolnavii incep sa resimta o lipsa de aer (dispnee) la eforturi pe care anterior le faceau usor. Adesea, cand oboseala la efort este destul de suparatoare ca sa se adreseze medicului, capacitatea respiratorie a scazut deja la jumatate. Pe fondul acestei reduceri a tolerantei la efort pot aparea crize de sufocare (confundate de unii cu astmul) si frecvente episoade infectioase respiratorii, mai ales iarna, cand pacientul tuseste mai mult si expectoreaza purulent.

Adesea, BPOC este depistata cu ocazia unui asemenea episod infectios supra-adaugat.

Cu timpul, pe masura ce boala progreseaza, dispneea este resimtita la eforturi din ce in ce mai mici, pana cand ajunge invalidanta, tintuind bolnavul in casa. Imobilitatea indusa de boala determina depresie si nervozitate. Cu timpul, pot aparea si complicatii din partea inimii: picioarele se umfla, buzele se invinetesc, iar pacientul pare sa se ocupe exclusiv cu respiratul. Fara tratament, BPOC determina reducerea prematura si severa a capacitatii respiratorii, ceea ce duce la invaliditate si moarte prematura.

S-a apreciat ca in urmatorii 20 de ani mortalitatea prin BPOC va creste atat de mult incat o va depasi pe cea prin boli cardio-vasculare.

Cum se pune diagnosticul de BPOC?

Boala trebuie suspectata la toti fumatorii care acuza dispnee la eforturi moderate. Pentru un diagnostic corect, ca si pentru evaluarea severitatii si a evolutiei in timp, este indispensabila spirometria (masurarea capacitatii respiratorii). Pacientului i se cere sa expire in aparat cat de profund si de puternic poate. Spirometria evidentiaza un sindrom obstructiv bronsic, cu reducerea unui parametru numit VEMS. Severitatea bolii se apreciaza in functie de reducerea VEMS. De cele mai multe ori, pacientii ajung la medic cand VEMS ajunge deja in jur de 50% din normal.

BPOC este o boala ireversibila; de obicei interventia terapeutica nu reuseste sa readuca capacitatea respiratorie catre normal, ci doar sa-i stopeze scaderea in continuare; prin urmare, depistarea precoce a bolii este foarte importanta

Problemele de respirație sunt mai pronunțate la femei

OMS subliniază că, deși in trecut, bărbații au fost mai frecvent diagnosticați cu BPOC, femeile sunt acum afectate in esență in același grad. Fumatul intre cinci și 10 țigări pe zi este un factor de risc pentru BPOC la femei, precum și expunerea la anumite produse de uz casnic, potrivit unor cercetări recente.

In medie, persoanele cu BPOC au alte cinci boli sau afecțiuni asociate, care afectează diferite organe și funcții, cum ar fi funcția metabolică, musculară, cardiacă, gastrointestinală și mentală (anxietate, depresie). La femei, simptomele de anxietate, depresie și dificultăți de respirație sunt mai accentuate decat la bărbați, potrivit experților in bolile pulmonare, care sporesc gradul de conștientizare a bolii pentru Ziua mondială a BPOC din acest an.

Semnele de avertizare includ o tuse cronică, tuse cu mucus și dificultăți de respirație, in special in timpul activității fizice. Ele apar progresiv – uneori, fără ca pacientul să observe cu adevărat – și se agravează in timp, mai ales cand se odihnește.

Tratamentul implică renunțarea la fumat, anumite medicamente (in principal, corticosteroizi pentru tratarea inflamației), exerciții fizice regulate, terapie cu oxigen in cazurile cele mai grave și evitarea expunerii la substanțe care pot duce la boală (fum de lemn sau de cărbune de la gătit etc.).

Cateva informații eronate despre BPOC și adevărul din spatele lor:

Doar fumătorii pot dezvolta BPOC.(fals)

De fapt, 10 pană la 20% dintre oamenii care contractează BPOC nu au fumat niciodată. In prezent asta Inseamnă că intre 2,4 și 4,8 milioane de pacienți care suferă de BPOC nu au fumat nici măcar o țigară.

BPOC este o boală rară.(fals)

BPOC este a treia cea mai comună cauză a deceselor In SUA, afectand aproape 24 milioane de americani.

Nu am BPOC. Este doar tusea fumătorului.(fals)

Nu există tusea fumătorului. Dacă ai o tuse distinctivă sau repetitivă, cu expectorații, probabil că ai căile respiratorii inflamate, un semn al bronșitei cronice.

BPOC afectează doar oamenii bătrani.(fals)

BPOC poate să te afecteze la orice varstă. In timp ce majoritatea paciențior sunt afectați de la 60 de ani , se poate instala și la 40 de ani, sau in cazuri foarte rare chiar mai devreme.

Tratamentul cu oxigen este o sentință la moarte.(fals)

Mulți pacienți cu BPOC trăiesc 10 ani sau chiar mai mult in timp ce li se administrează tratament cu oxigen. Cu ultimele dezvoltări in concentratorii ușori și portabili de oxigen, terapia nu iți mai limitează mobilitatea, așa că iți poți continua activitățile din afara locuinței.

Sursă: meaww.com www.andreilaslau.ro


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2462

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48