Fructele de catina, acele bobite portocalii cu gust puternic acrisor, constituie una dintre cele mai bune metode de a-ti intari sistemul imunitar si de a preveni gripa. Sunt numite si „ginsengul romanesc” si sunt bogate in vitamine, minerale, antioxidanti, aminoacizi si acizi grasi esentiali.
Catina contine mai mult betacaroten (forma naturala de vitamina A) decat morcovul si are un puternic efect antitumoral, multumita aportului mare de vitamina C. Compozitia fructelor de catina
Fructele de catina sunt un adevarat complex de multivitamine si minerale. In compozitia lor intra:
– vitaminele A, E, K, F, P precum si complexul de vitamine B (B2, B6, B9) – biotina, supranumita drept „vitamina memoriei”, mai este cunoscuta si sub denumirile de colina, vitamina H sau vitamina B8
– inozitol sau vitamina B7, cea care in combinatie cu biotina formeaza lecitina
– minerale precum fosfor, potasiu, magneziu si fier – aminoacizii esentiali – acizii grasi esentiali
Cum poate fi consumata?
Daca iti place gustul astrigent al catinei, poti incerca sa consumi fructe de catina si in stare naturala. Majoritatea prefera sa o congeleze, sa o combine cu miere sau sa preseze fructele pentru a obtine din ele sucul de catina.
Dulceata de catina fara zahar este foarte acrisoara, dar are beneficii extraordinare.
Siropul de catina fara zahar poate fi baut dupa ce l-ai indulcit cu miere sau sirop de agave, un excelent inlocuitor al zaharului. Uleiul de catina este un alt preparat minune obtinut din aceste fructe. El este recunoscut pentru capacitatea de a reduce colesterolul rau si pentru potentialul curativ in caz de ulcer gastric, afectiuni circulatorii si boli hepatice. Care sunt beneficiile catinei? Catina are un puternic efect antiinflamator, cicatrizant, antibiotic si antitumoral. Atat fructele de catina, cat si mugurii, frunzele si scoarta, pot fi folositi pentru prepararea de uleiuri, tincturi sau sirop.
Iata care sunt beneficiile consumului intern:
– uleiul de catina este un excelent adjuvant in tratamentul ulcerului gastric si duodenal, diareei, reumatismului, afectiunilor neuroendocrinologice, circulatorii si hepatice; – catina combate efectele negative ale alcoolismului, stresului, asteniei sau anemiei;
– poate fi folosita in tratarea bolilor coronariene, hipertensiunii si gingivitei;
– are efecte benefice in caz de depresie, boala Parkinson, tumori canceroase, diferite tipuri de adenoame (tumori benigne ale glandelor endocrine), afectiuni bucale, raguseala, raceala si gripa, fariginta, intoxicatii si leucemie;
– poate trata afectiuni ale ficatului, splinei si rinichilor. Pentru tratarea hepatitei și a cirozei, sucul de cătină precum și decoctul de cătină sunt excelente.
Decoctul de catina(reteta)
500 grame de miere de tei nezaharisită o cană cu apă 2 linguri de fructe de cătină uscate și măcinate grosier. Puneți apa la fiert, iar când aceasta dă în clocot adăugați fructele și lăsați pe foc timp de 15 minute, adăugând treptat apă în locul celei care se evaporă. După trecerea celor 15 minute de fiert, trageți vasul de pe foc, acoperiți-l și lăsați-l la răcit. Când decoctul de cătină este călduț, adăugați mierea de albine și amestecați cu o lingură de lemn până ce acesta se dizolvă complet. Preparatul se păstrează în recipiente din sticlă sterilizate, închise ermetic, la frigider. Se administrează câte o lingură cu decoct, de 3 ori pe zi, în cazul copiilor mai mari de 1 an, și câte 2 linguri, de 3 ori pe zi, în cazul adulților.
Catina poate fi folosita si pentru uzul extern, sub forma de ulei, in tratarea afectiunilor ochilor si ale pielii, de la miopie, glaucom si cataracta, pana la alergii, eczeme, hemoroizi, psoriazis sau arsuri solare. Un alt beneficiu extraordinar este faptul ca tine colesterolul sub control, inhiba pofta de mancare, vitaminizand in acelasi timp organismul.
Catina poate trata si anumite afectiuni ginecologice.
Tinctura din muguri de catina incetineste procesul de imbatranire a celulor si are efect afrodisiac.
ULEIUL DE CĂTINĂ
Uleiul de cătină este excelent pentru tratarea arsurilor, a ulcerului, gastritei, alergiilor, diareei, reumatismului, alcoolismului, stresului, asteniei, anemiei, bolilor endocrine și hepatice.
Uleiul de cătina stimulează sistemul imunitar, este folosit și pentru tratarea bolilor de piele, a ulcerului, a bolilor de ficat, ajută la scăderea colesterolului, etc. Doza zilnică pentru adulți este de 10-20 picături de 3 ori pe zi administrate simplu sau în amestec cu miere de albine. Cura durează până la 3 luni, dar minim 2 săptămâni.
De asemenea, pentru tratarea diverselor plăgi, răni, arsuri, uleiul de cătină se folosește extern cu rezultate spectaculoase.
SIROPUL DE CĂTINĂ
Siropul de cătină poate fi preparat chiar de dumneavoastră în casă sau îl puteți procura de la magazine specializate.
Astfel, din patru kilograme de cătină dată prin storcător obțineți circa doi litri de suc de cătină, pe care îl puneți într-un vas curat și îl amestecați cu trei litri de miere de albine. Se păstrează apoi la rece. Se va consuma diluat cu apă. Siropul de cătină este excelent, atât pentru adulți, cât și pentru copii, fiind un foarte bun imunostimulator si antibiotic natural.
DULCEAȚA DE CĂTINĂ
Un alt mod de a prepara cătina este sub formă de dulceață, dar trebuie să țineți cont că prin fierbere se pierd proprietățile curative ale catinei . Din punct de vedere terapeutic nu este recomandată, ci doar ca să aveți un desert gustos. Se prepară foarte simplu: la șase căni de fructe de cătină sunt necesare patru căni de zahăr, 100 de mililitri de apă, două lingurițe de zeamă de lămâie și un plic de zahăr vanilat. După ce spălați fructele, le amestecați cu apa și jumătate din cantitatea de zahăr . Le puneți într-un vas pe foc și când fierbe, adăugați restul de zahăr și amestecați. După ce fierbe din nou, lăsați încă cinci, zece minute și opriți focul.
CĂTINA CU MIERE
Cătina cu miere stimulează imunitatea, crește pofta de mâncare, curăță pielea și aduce aportul zilnic de vitamine și minerale, este un foarte puternic energizant, iar câteva lingurițe de dimineață nu numai că vă ajută digestia și tranzitul intestinal, ci vă umple cu energie pentru întreaga zi. Cătina cu miere se prepară fie din pulberea pe care o găsim în plafare, dar cel mai recomandat este să folosiți fructele proaspete. Se spală fructele de cătină foarte bine, se usucă și se pun într-un borcan mare de 800 de grame până se umple trei sferturi. Borcanul se umple cu miere de albine polifloră și timp de o săptămână se lasă la macerat. Puteți consuma câte trei linguri pe zi, iar copiii o linguriță.
PULBEREA DE COAJĂ DE CĂTINĂ
Pulberea de cătină o putem obține foarte ușor. Lăsăm coaja de cătină la uscat timp de două-trei săptămâni și o măcinăm la râșnița de cafea. Acest praf care se obține foarte ușor are proprietăți vindecătoare miraculoase. Putem consuma o linguriță de două ori pe zi și poate fi amestecată cu apă sau miere.
TINCTURA DE CĂTINĂ
Tinctura de cătină este excelentă pentru stimularea sistemului imunitar, pentru combaterea anemiei, a stresului, a hepatitei cronice, a gripei și răcelii, impotenței, sterilității, precum și a insuficienței ovariene. Iar extern poate fi folosită cu succes la tratarea arsurilor, radiațiilor, degerăturilor, etc. Aceasta se prepară foarte simplu. Aveți nevoie de 14 linguri de praf din coajă de cătină, care se amestecă cu 500 ml de alcool alimentar de 80 de grade și se lasă la macerat vreme de două săptămâni, după care se strecoară. Puteți consuma câte o linguriță de trei ori pe zi diluată în apă sau ceai.
PULBEREA DE FRUCTE USCATE DE CĂTINĂ
Pulberea de fructe de cătină se obține la fel de ușor ca și cea din coajă de cătină, astfel că trebuie doar să măcinați fructele uscate cu o râșniță de cafea și să consumați câte o linguriță de trei ori pe zi, amestecată cu miere, sau simplă, pentru a vă vitaminiza și remineraliza corpul. Se recomandă să consultați un medic specialist sau un fitoterapeut înainte de a începe o cură de cătină pe termen lung!
Surse: www.sfatulmedicului.ro doxologia.ro dr-catalin-luca.ro www.andreilaslau.ro