O arsură fierbinte în piept, un gust amar neplăcut în gât, balonare severă în stomac – toate aceste semne sunt legate de refluxul de acid.
Mulți oameni suferă de reflux de acid, care se întâmplă atunci când sfincterul esofagian inferior (LES), care separă stomacul de esofag, nu funcționează corect și acizii stomacului revin în esofag.
Refluxul acid poate fi declanșat de fumat, obezitate, de statul întins sau aplecarea de la nivelul taliei, medicamente pentru tensiunea arterială, exerciții fizice și anomalii ale stomacului.
Dieta joacă, de asemenea, un rol-cheie în arsuri la stomac și reflux acid. Există mai multe alimente și băuturi care pot agrava țesuturile care aliniază esofagul sau afectează capacitatea sfincterului esofagian inferior de a se închide corect și de a menține acizii în stomac.
De fapt, experții în sănătate recomandă să ții cont de dieta ta pentru a identifica alimentele care ar putea declanșa reflux acid.
Reține că diferite persoane pot avea declanșatoare diferite. Iată primele 10 alimente pe care nu ar trebui să le consumi dacă ai arsuri la stomac și reflux de acid.
1. Ciocolata
Dacă îți place să mănânci ciocolată și de multe ori suferi de arsuri la stomac, este timpul să spui nu la unul dintre dulciurile preferate.
Ciocolata este rea pentru persoanele care suferă de reflux acid din trei motive.
În primul rând, conține cofeină și alți stimulenți ca teobromina care provoacă reflux. Teobromina este un fel de metilxantină care poate menține mucusul sfincterului esofagian inferior de la strângere, creând astfel direct șansele de reflux sever de acid.
În al doilea rând, este bogată în grăsimi, ceea ce înseamnă că durează mai mult pentru digerare și poate declanșa reflux. În al treilea rând, cacaua din ea poate induce problema. Cacaua poate provoca celulele intestinale să relaxeze sfincterul esofagian și să lase acidul stomacului să se strecoare. Ciocolata neagra nu este la fel de rea ca si ciocolata cu lapte bogată in grasimi, dar este mai bine sa eviti acest declansator comun.
2. Alcoolul
Orice tip de băutură alcoolică poate contribui la reflux. Alcoolul poate relaxa supapa din partea inferioară a esofagului, ceea ce duce la reflux. De asemenea, stimulează producerea de acid în stomac și irită stomacul și esofagul pentru a face starea mai rea. Un studiu din 2004, publicat în World Journal of Gastroenterology, a constatat cum consumul excesiv de alcool etilic
– adică a bea 210 g sau mai mult de alcool pe săptămână
– este unul dintre factorii de risc pentru boala de reflux gastroesofagian (GERD). Mai târziu, un studiu din 2006, publicat în rapoartele Alimentary Pharmacology & Therapeutics, a arătat cum băuturile alcoolice consumate în mod obișnuit, cum ar fi vinul și berea, provoacă reflux gastroesofagian la pacienții cu GERD. Un studiu publicat în 2010 în Journal of Zhejiang University SCIENCE B arată că expunerea esofagului și a stomacului la alcool poate provoca leziuni directe la nivelul mucoaselor esofagiene și gastrice. În plus, acetaldehida toxică metabolizată din alcool ar putea afecta funcția esofagului și a stomacului.
Încearcă să te abții de la băuturi alcoolice dacă poți sau să limitezi consumul la 1 până la 2 băuturi pe săptămână.
3. Cafea
Dacă îți place să bei cafea toată ziua, este timpul să treci la un ceai din plante. Cofeina din cafea este proastă pentru persoanele care suferă deja de arsuri la stomac sau reflux acid. Aceasta crește aciditatea în stomac, provocând refluxul. Cafeaua reduce, de asemenea, presiunea în sfincterul esofagian inferior, care poate provoca sau exacerba arsuri la pacientii sensibili. În plus, cafeaua accelerează procesul de golire gastrică, ceea ce poate contribui la trecerea în intestinul subțire mai rapidă decât în mod normal a conținutului puternic acid. Acest lucru poate provoca leziuni ale țesutului intestinal.
Împreună cu cafeaua, trebuie să eviți alimentele și băuturile care conțin cofeină, cum ar fi ceai, sucuri și băuturi energizante.
4. Rosiile
Rosiile și produsele pe bază de rosii sunt cele mai recomandate pentru a le evita dacă suferi de arsuri la stomac sau de GERD. Roșiile sunt bogate în acid citric, acid malic și acid ascorbic, care pot irita stomacul și esofagul. Odată ce acești acizi sunt consumați, stomacul începe să producă prea mult acid gastric. Acesta poate să se strecoare în esofag și să provoace o senzație incomodă de arsură în piept.
Evită roșiile, precum și produsele pe bază de roșii, cum ar fi ketchup, pizza cu sos de roșii, sos de paste și sos de chili.
5. Băuturi carbogazoase
Sucurile și alte băuturi carbogazoase declanșează de asemenea arsuri la stomac și reflux de acid. În primul rând, bulele de carbonatare se extind în interiorul stomacului și distensia crescută poate provoca refluxarea acizilor stomacali. În al doilea rând, sucurile carbonatate sunt foarte acide. Când bei astfel de băuturi, volumul de acid gastric se poate ridica mult mai mult, agravând astfel condiția.
Încearcă să îți limitezi aportul de orice tip de băuturi carbogazoase pentru a evita refluxul acid. Dacă nu poți rezista, încearcă să bei dimineața sau la începutul zilei, deoarece refluxul tinde să fie mai rău noaptea sau când te culci.
6. Fructele citrice
Citricele precum portocalele, lămâile și grapefruitul pot agrava simptomele refluxului, precum și arsurile la stomac. Prin urmare, evită aceste fructe atât în formă integrală, cât și sub formă de suc. Citricele sunt bogate în acid și iritante pentru tractul digestiv. Aciditatea ridicată a citricelor relaxează sfincterul esofagian și agravează simptomele, mai ales atunci când sunt consumate pe stomacul gol. Spre deosebire de stomac, esofagul nu este pregătit pentru a rezista la acidul suplimentar produs de citrice.
Alege fructe care sunt mai puțin acide pentru a îți satisface cerințele zilnice de fructe. Alimentele înalt alcaline, cum ar fi merele, perele, bananele și pepenele galben, sunt opțiuni mai bune.
7. Carne bogată în grăsimi
Un alt declanșator comun al refluxului de acid este carnea cu un conținut ridicat de grăsime, cum ar fi carnea de vită, porc și miel. Cel mai bine este să eviți carnea bogată în grăsimi. Fiind bogată în grăsimi, carnea are nevoie de mult timp pentru digestie. Deoarece carnea stă în stomac pentru perioade mai lungi de timp, înseamnă că stomacul va fi extins pentru o perioadă mai lungă de timp. Acest lucru pune presiune prelungită asupra sfincterului esofagian inferior, care în cele din urmă determină o parte din conținutul stomacului să alunece în esofag.
Alimentele grase și prăjite întârzie golirea stomacului și pot slăbi căptușeala intestinului, care poate afecta procesul de digestie.
8. Menta
În timp ce menta poate rezolva stomacul supărat, această planta poate agrava simptomele arsurilor la stomac și a refluxului de acid. Menta relaxează sfincterul esofagian inferior și face problema mai gravă, în special pentru persoanele care suferă de GERD.
Dacă suferi deja de reflux sever de acid cronic, stai departe de mentă complet.
9. Usturoi
În timp ce usturoiul ajută la vindecarea infecțiilor și răcelilor, este, de asemenea, un alt declanșator comun pentru persoanele care suferă de arsuri la stomac. Usturoiul nu numai că mărește conținutul acid al stomacului; de asemenea, provoacă reflux de acid prin încetinirea golirii acestuia. De asemenea, este cunoscută reducerea presiunii asupra sfincterului inferior esofagian, ceea ce ușurează fluxul acizilor digestivi. Dacă chiar nu poți evita usturoiul, încearcă să utilizezi cantități mici și numai într-o formă gătită pentru a reduce problemele serioase cu acizii.
Ca și usturoiul, ceapa poate agrava, de asemenea, simptomele refluxului la unii oameni.
10. Brânză
Brânza este un alt declanșator recunoscut al refluxului. Este, de asemenea, alimentul cel mai adesea asociat cu arsuri la stomac. Grasimea bogată din brânză încetinește golirea stomacului, determinând curgerea conținutului în esofag. În plus, digestia brânzei poate cauza stomacul tău să producă mai mult acid decât de obicei. De asemenea, proteina din brânză poate încuraja producerea de acid gastric în exces, care poate provoca chiar și mai rău arsurile la stomac.
Brânzeturile bogate în grăsimi, cum ar fi cedar, brânză topită, parmezan și Stilton, ar trebui evitate. Dacă trebuie să mâncați brânză, optați pentru brânzeturi cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi brânza de vaci, ricotta și orice alte tipuri cu grăsimi reduse.
Sfaturi suplimentare
– Orice fel de alimente prajite îți pot agrava refluxul, deci evită-le.
– Evită să mănânci ceva cu două ore înainte de a te culca.
– Mănâncă patru sau cinci mese mai mici pe parcursul zilei, în loc de două sau trei mese mari.
– Evită alimentele cu condimente grele.
– Utilizează ierburi proaspete și mirodenii atunci când gătești, deoarece acestea sunt mai puțin susceptibile de a declanșa reflux decât omologii lor uscați.
Sursa: www.top10homeremedies.com www.andreilaslau.ro