Risti si tu sa suferi de aceasta boala daca ai urmatoarele simptome: durere cronica, raspandita in tot corpul, oboseala, disfunctie cognitiva, tulburari de somn, depresie. Afectiunea se numeste fibromialgie si este un fel boala reumatica non-inflamatorie.
Insa nu se manifesta ca alte afectiuni reumatice, pentru ca durerea, in acest caz, nu este localizata strict la nivelul articulatiilor si nu este insotita de tumefactii articulare. Fibromialgia se asociaza de obicei cu alte afectiuni, cum ar fi: sindromul oboselii cronice, sindromul intestinului iritabil, dismenoreea, migrena. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca intervine un proces sensibilizare centrala ce are loc la nivelul sistemului nervos central.
Cu alte cuvinte, zonele afectate devin mult mai sensibile.rice atingere este dureroasa, iar acest lucru porneste de la nivelul creierului. Au fost facute studii la pacientii cu fibromialgie din care au reiesit ca exista anomalii ale cailor descendente de conducere a durerii la creier si reducerea fluxului de sange in anumite zone ale creierului.
Care sunt factorii ce duc la boala numita fibromialgie
Cauzele ce conduc la aceasta boala sunt inca in decurs de cercetare, insa nu sunt complet cunoscute. S-a remarcat faptul ca multi pacienti cu fibromialgie au observat debutul simptomelor dupa un eveniment traumatic fizic sau stres psihic. Exista si o tendinta de transmitere a afectiunii mai ales pe linie materna.
Factorii de risc sunt sexul feminin, varsta cuprinsa intre 20-55 ani, istoricul familial, stresul, bolile inflamatorii, lupus, traumatismele fizice.
sursa: health24.ro