In majoritatea cazurilor, medicii stomatologi sustin ca molarii de minte trebuie extrasi, deoarece nu au niciun rol si ne predispun la multe probleme dentare. Studiile stiintifice au demontat mitul conform caruia molarii de minte ne-ar predispune la diferite boli. Fals. Asa ca daca abordam problema dintr-un unghi diferit, putem desprinde concluzia ca extractia molarilor de minte este o afacere, si una profitabila, pentru industria dentara (a carei cifra anuala de afaceri se invarte in jurul sumei de un miliard de dolari).
Molarii de minte sunt supranumiti si molari ternari, aparand in spatele molarilor mari. Acestia rasar, de regula, in adolescenta tarzie sau catre varsta de 20 de ani. Potrivit unui raport publicat in Revista Americana de Sanatate Publica, care a furnizat detalii revoltatoare, peste 67% din interventiile de extractie a molarilor de minte nu isi au rostul.
Weston A. Price se numara printre cei mai importanti cercetatori in domeniul sanatatii orale si ai acestui fenomen. Investigand indeaproape legatura dintre sanatatea dentara si bolile inregistrate in secolul 20. Cercetatorul a identificat o serie de triburi native care nu au suferit niciodata de probleme dentare, si care si-au pastrat intacti molarii de minte, fara niciun fel de consecinte negative, potrivit descopera.ro.
Astfel, el a desprins concluzia ca secretul sanatatii dentare si al intregului corp ar consta in tipul de nutritie. Din fericire, medicii stomatologi care se aliniaza abordarii holistice aplica aceste dovezi, promovand ideea ca, pe fondul unei alimentatii adecvate, osul maxilarului poate sustine fara probleme toti cei 32 de dinti aparuti, inclusiv molarii de minte.
In plus, Weston Price a constatat ca introducerea zaharului rafinat si al fainii albe in alimentatia acestor triburi a determinat deteriorarea rapida a dintilor altfel sanatosi.
Jay Friedman, consultant pe probleme dentare cu sediul in statul California, a constatat ca peste doua treimi din toate extractiile dentare efectuate sunt inutile din punct de vedere medical, si ca majoritatea pacientilor supusi interventiilor de extractie a molarilor de minte s-ar fi mentinut perfect sanatosi si daca nu ar fi recurs la aceste operatii.
Dintii pot fi considerati organe vii cu rol esential in economia mentinerii unui trup sanatos. Sistemul de acupunctura centrata pe meridiane energetice, cunoscut si promovat de medicina traditionala chineza de peste 5.000 de ani, indica o relatie vitala de interdepenta intre dentitie si articulatii, segmentele coloanei vertebrale, vertebre, organe si glandele endocrine. Potrivit meridianelor de acupunctura, molarii de minte comunica energetic cu intestinul subtire si zona anterioara a glandei pituitare.
Dovezile stiintiice indica faptul ca 46 la suta din nervii motrici si senzoriali ai cortexului cerebral au inseratii in cavitatea orala si in osatura faciala. Prin urmare, extractia unui dinte poate deregla sau chiar anula un meridian de acupunctura care traverseaza zona dintelui extras. Mai mult, aceasta intervenetie de extractie poate deveni chiar periculoasa. Desi este foarte comuna, extractia molarilor de minte implica riscuri foarte grave, care pot determina in cazuri extreme chiar moarte subita.
Toate aceste lucruri sunt demonstrate stiintific, statisticile evidentiind in mod clar faptul ca un numar de 57.000 – 175.000 de pacienti au suferit in urma extractiei molarilor de minte simptome de furnicatura, intepaturi sau amorteala locala permanenta induse de leziuni ale nervilor dentari, ceea ce confirma ipoteza ca dantura ar fi conectata prin jonctiuni nervoase la toate partile corpului.
Concluzia pe care o putem desprinde este ca nu ar trebui sa recurgi la o interventie de extractie a molarilor de minte decat atunci cand exista motive intemeiate pentru acest lucru.
sursa: healthy-romania.ro