Pe cat de utile sunt sutienele – ridica, sustin si acopera sanii, pe atat de multe probleme pot crea daca nu sunt bine alese.
Sa gasesti dimensiunea potrivita a sutienului nu este un lucru usor, dovada ca majoritatea femeilor isi aleg gresit sutienul.
Studiile spun ca patru din cinci femei poarta un sutien nepotrivit, deoarece au tendinta de a-si subestima latimea spatelui in timp ce-si supraestimeaza marimea cupei. Ce probleme de sanatate provoaca un sutien prost ales? Afectiuni aparent fara legatura, cum sunt eruptiile cutanate, tendinita si chiar indigestia pot fi cauzate de acest articol intim, mai ales in cazul femeilor cu sanii mari.
“Femeile vin la clinică mea în mod regulat cu umeri gârboviţi, curburi anormale ale coloanei, indigestie datorată restricţionării diafragmei şi a plămânilor, urme de la curele şi armături, echimoze pe umeri, toate semnele unui sutien nepotrivit”, susţine Lorna Mills, un chiropractician din Oldham, potrivit bzi.ro.
“Când bretele sunt prea mari, astfel încât acestea sunt mereu strânse, umerii sunt traşi în jos, curbând coloana şi creează tensiuni şi disconfort. Presiunea se transmite în jurul stomacului şi esofagului inferior. Ţesuturile sfârşesc prin a fi împinse şi trase în direcţii nefireşti”, a completat specialistul.
Sutienele nepotrivite şi cancerul
Pe internet găsim numeroase articole care susţin că sutienul, purtat o mare parte din zi, favorizează apariţia cancerului. Adepţii acestei teorii cred că sutienele aplică presiune pe ganglionii limfatici din zona axilei şi a pieptului. Spre deosebire de venele şi de arterele sangvine, vasele limfatice nu au presiune internă, astfel că circulaţia limfatică poate fi blocată prin compresie externă. Astfel, toxinele de la nivelul sânilor stagnează şi favorizează formarea tumorilor.
Dr. Ted Glancer, director în cadrul Societăţii Americane de Oncologie, contrazice însă această afirmaţie într-un articol publicat în New York Times. Potrivit specialistului, studiul care a emis teoria avea câteva lacune, motiv pentru care nici nu a fost publicat în reviste medicale.