Te intrebi de ce dor sanii des in ultima vreme? Te sfatuim sa mergi la medic, pentru o ecografie mamara, care iti va risipi temerile. Pana ajungi la specialist, vezi daca nu cumva este vorba despre una dintre cauzele de mai jos, enumerate de idiva.com.
De obicei, la intrebarea de ce dor sanii, pot fi valabile variantele de raspuns legate de schimbarile hormonale din timpul menstruatiei, de purtarea unui sutien nepotrivit, de probleme mai vechi de sanatate, pe care poate le-ai ignorat si e timpul sa le tratezi. La fel de bine poate fi vorba despre o sarcina!
De ce dor sanii: sindromul premenstrual
Cea mai frecventa cauza a durerilor de san o reprezinta schimbarile hormonale din timpul sindromului premenstrual. Daca disconfortul este insuportabil, poti calma durerile cu ajutorul medicamentelor special concepute pentru asemenea problema.
Pe langa durere, sanii se pot umfla si sunt mai sensibili decat de obicei. Dupa cum bine stii, toate aceste simptome neplacute trec de obicei cand se incheie ciclul menstrual.
Trebuie sa inlocuiesti sutienul
Poti resimti dureri intense la nivelul sanilor, daca sutienul te strange sau este prea lejer si nu sustine sanii ori daca are cupele prea mici si ti-i preseaza. Cauta unul potrivit dimensiunilor tale, daca vrei sa scapi de durere si sa nu ti se lase sanii.
Ai marit intensitatea exercitiilor fizice
Daca esti in aceasta situatie, sa stii ca asta s-ar putea sa fie explicatia pentru durerea ta de sani. Muschii tai pectorali au de suferit daca ii fortezi dintr-o data cu multe exercitii fizice care implica impinsul corpului in fata si in spate si ridicatul de greutati.
Nu porti bustiera in timpul antrenamentului
Este important sa porti un sutien tip sport sau o bustiera in timpul exercitiilor fizice, pentru ca sanii au nevoie de sustinere cand sunt fortati sa execute miscari intense. Mai mult, sutienul previne slabirea rezistentei tesutului mamar si mentine fermitatea sanilor.
Ai noduli la san
Aparitia nodulilor la nivelul sanilor este motiv de impacientare pentru orice femeie. Medicii spun, insa, ca cei mai multi nu sunt cancerosi, insa trebuie supravegheata evolutia lor.
In cele mai multe cazuri, nodulii se formeaza in urma modificarilor hormonale specifice ciclului menstrual, care afecteaza si tesutul mamar. Acestia pot avea consistenta moale sau dura si pot da dureri locale sau disconfort.
Esti gravida
In timpul sarcinii, se dubleaza productia de hormon progesteron, iar acest lucru produce in corp durere. Trebuie sa stii ca disconfortul este diferit in timpul sarcinii, fiind insotit si de greata, fata de cel care anunta sindromul premenstrual.
Daca observi dureri iesite din comun, adreseaza-te medicului. E cea mai sigura cale sa rezolvi problema durerilor de sani si sa fii sanatoasa.
De retinut! Din pacate, poate fi vorba si despre un cancer mamar, care poate fi tratat cu succes daca este depistat cat mai devreme.
Fa-ti controale medicale periodice, daca te stii cu probleme, si poarta sutiene confortabile si potrivite ca marime! Vei avea sani frumosi fara bisturiu si fermi multa vreme de acum incolo.
sursa: www.andreearaicu.ro, Foto: SheKnows