Majoritatea oamenilor experimenteaza dureaza la un moment dat in cursul vietii. Practicarea sportului, exercitiile fizice pot cauza tendinite, intinderi musculare, leziuni ligamentare, meniscale sau cartilaginoase.
Pentru unele persoane, gonalgia (durerea de la nivelul genunchiului) poate fi atat de severa incat sa limiteze activitatile zilnice pentru o perioada de timp. Pentru alte persoane, o durere moderata la nivelul genunchilor este resimtita cvasipermanent, devenind cronica si limitand doar activitatile fizice care inainte puteau fi indeplinite fara efort.
Oricare ar fi cazul, este necesara determinarea cauzei care debiliteaza buna functionare a aparatului musculo ligamentar.
Cele mai frecvente cauze care determina durerea la nivelul genunchilor pot fi:
- Leziunile ligamentare – aparatul ligamentar pastreaza stabilitatea articulatiei deoarece pastreaza atasate oasele unul de celalat astfel incat lezarea ligamentelor (frecvent ligamentele incrucisat anterior si posterior si ligamentul colateral medial) necesita, de regula, interventie chirurgicala
- Rupturi meniscale – medial sau lateral – in functie de intinderea rupturii, poate necesita interventie chirurgicala
- Procese inflamatorii articulare: poliartrita reumatoida, spondilita ankilozanta – implica tumefactie locala, dureri predominant matinale si necesita tratament specific bolii
- Artroza genunchiului, predominant post traumatica, de cauza primara sau secundara (durere locala predominant debutata seara si dupa efort fizic si cracmente locale)
- Coxatroza – afectarea soldului poate determina durere ce iradiaza la nivelul genunchiului; in acest caz genunchiul poate sa nu fie afectat per se
Diagnosticarea se face utilizand examenul clinic, radiografia, rezonanta magnetica nucleara si alte teste specific adaptate suferintei banuite de medicul curant.
Tu sau părinții tăi suferiți de dureri de genunchi? Completează chestionarul disponibil aici pentru tine sau pentru ei și află rapid dacă acestea indică un risc de gonartroză. Dacă te înscrii în categoria de risc, primești un consult de specialitate gratuit!
Sursa doc.ro, foto: Shutterstock