Quantcast
Channel: Sănătate – gândul
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2462

7 metode naturale prin care poti preveni pietrele la rinichi

$
0
0

O mare parte din populatie se confruta, mai devreme sau mai tarziu, cu problema pietrelor la rinichi. Eliminarea acestor pietre vine la pachet cu o serie de dureri greu de suportat, iar riscul de a face din nou pietre la rinichi dupa ce le-ai eliminat, nu dispare. Asadar, ideal ar fi sa previi aparitia pietrelor la rinichi, pentru a fi scutit de multe batai de cap.

Pietrele la rinichi se formeaza in urma cristializarii acumularii de substante precum calciul ori acidul uric din urina. Cu cat sunt mai mari, cu atat pietrele la rinichi provoaca dureri mai mai intrucat cauzeaza, in drumul lor catre vezica urinara, leziuni sau iritatii.

Prevenirea pietrelor la rinichi

Exista cateva metode naturale care impiedica formarea pietrelor la rinichi.

1.Hidratarea

Consumul mare de lichide dilueaza substantele din urina, impiedicand astfel cristalizarea lor, deci formarea pietrelor la rinichi. In acest sens, nu toate lichidele sunt indicate. Printre lichidele recomandate pentru preventie se afla: apa, ceaiul, berea, sucul de portocale si chiar si vinul si cafeaua. Pe de alta parte insa, bauturile precum sucurile carbogazoase cresc nivelul de acid uric si calciu din urina, favorizand formarea pietrelor.

2. Cresterea consumului de acid citric

Acidul citric este un acid organic pe care il regasim in multe fructe si legume, insa in mod special in citrice (lamaie, portocala, grepfrut). Acest acid ajuta la eliminarea calciului prin urina, impredicand astfel formarea pietrelor, dar si marirea volumului pietrelor deja formate.

3. Limitarea consumului alimentelor bogate in oxalati

Oxalatii sunt nutrienti pe care ii regsim in multe legume, inclusiv in cele cu frunzele verzi, precum si in fructe ori in cacao.

O alimentatie bogata in oxalati creste nivelul acestora din urina, favorizand formarea pietrelor la rinichi.

4. Evitarea dozelor mari de vitamina C

Studiile realizate in domeniu au dovedit ca suplimentele de vitamina C sunt asociate cu pietrele la rinichi. Este important de mentionat ca vitamina C pe care ne-o luam din alimente nu are niciun impact asupra formarii pietrelor la rinichi.

5. Limitarea consumului de sare

O dieta bogata in sare creste riscul aparitiei pietrelor la rinichi. Cantitatea mare de sodiu din sare creste continutul de calciu din urina, ceea ce favorizeaza formarea pietrelor la rinichi. Pentru a preveni aparitia problemelor renale, e indicat sa se limiteze consumul de sare. Primul pas in aceasta directie consta in eliminarea alimentelor procesate din dieta.

6. Cresterea consumului de magneziu

Magneziul este o minerala importanta pentru organismul nostru, insa avem tendinta de a neglija acest aspect. Exista dovezi de natura medicala care confirma legatura dintre consumul de magneziu si aparitia pietrelor la rinichi.

Doza zilnica recomandata de magneziu este de 400 de mg.

7. Reducerea cantitatii de proteina animala consumata

O dieta bogata in proteina animala, bazata pe carne, peste si lactate, este asociata cu un risc crescut de aparitie a pietrelor la rinichi.

Proteina animala este bogata in purina, compus organic din acidul uric care contribuie la aparitia litiazei renale.

Sursa doc.ro, foto: Shutterstock


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2462

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48