Buzele, dantura si in general intreaga cavitate bucala pot spune multe despre starea de sanatate din prezent, despre afectiunile de care suferi sau ai suferit. Daca ochii sunt oglinda sufletului, despre gura se poate spune ca este o fereastra catre starea de sanatate a organismului. Printr-o simpla examinare a dintilor, gingiilor si a cavitatii bucale, dentistii pot afla multe despre sanatatea ta.
„Sigur, respiratia iti poate aminti despre usturoiul consumat la pranz. Dar asta nu este tot ceea ce gura poate anunta. Afectiuni ale gingiilor, dintilor si limbii pot face aluzie la faptul ca sanatatea ta nu e la cote maxime”, spune doamna doctor Andra Custura, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile (www.andrasmile.ro).
Iata patru semne orale care-ti spun ca sanatatea ta e amenintata
Daca observi brusc prezenta a numeroase carii
Acest lucru ar putea fi un semn care indica: diabet.
Plecam de la ideea ca nu au existat probleme mari in ceea ce priveste prezenta cariilor in viata ta, dar brusc, in urma unui control stomatologic de rutina medicul dentist anunta ca ai cinci carii. Presupunand ca nu este cazul sa vorbim despre dependenta de bauturi carbogazoase sau de medicamente, dezintegrarea dintilor ar putea fi un semn ca organismul are probleme de procesare a glucozei.
„Cand acest lucru se intampla, zaharul se poate construi in saliva si poate stimula cresterea bacteriilor cauzatoare de cavitate carioasa. S-ar putea simti, de asemenea, unele dureri dentare, mai ales dupa consumul a ceva dulce, cald sau rece. Pentru a se verifica in profunzime, cariile nu reprezinta singurul efect secundar din cavitatea bucala a diabetului zaharat, boli ale gingiilor, afte si gura uscata sunt, de asemenea, semne ale diabetului”, afirma dr. Andra Custura.
Daca dintii tai incep sa se indeparteze
Acest lucru ar putea insemna: boala de reflux gastroesofagian.
Oricine poate avea arsuri la stomac atunci cand alimentatia este necorespunzatoare. Dar, daca te confrunti cu acest lucru mai mult de doua ori pe saptamana, timp de cateva saptamani la rand, s-ar putea sa suferi de reflux gastroesofagian, o afectiune in care acizii din stomac se intorc in esofag. In timp ce unii oameni experimenteaza o senzatie de arsura in piept sau gat, altii nu intampina nici un simptom.
„Atunci cand acidul din stomac ajunge in gura, acesta poate afecta smaltul dintilor. Aceasta afectiune afecteaza in general sanatatea limbii si a dintilor. Se poate intampla ca cei care sufera de aceasta boala sa nu observe aceste modificari din cavitatea bucala, deoarece poate sa apara lent, dar un dentist, in urma unui control de rutina, isi va da seama de aceste afectiuni. Daca esti diagnosticat cu reflux gastroesofagian, poate fi tratata cu ajutorul medicamentelor prescrise si prin modificari ale stilului de viata, cum ar fi evitarea anumitor alimente si mese mai frecvente”, explica dr. Andra Custura.
In cazul in care gingiile sangereaza in timpul periajului
Acest lucru ar putea fi un semn de: gingivita
„Cu exceptia cazului in care tocmai ai inceput sa folosesti ata dentara dupa perierea dintilor, sangele in chiuveta dupa periere poate indica o inflamatie a tesutului gingiilor cauzata de acumularea placii bacteriene de-a lungul liniei gingivale. Lasata netratata, gingivita poate duce la parodontopatie mai grava, in care gingiile se retrag din dinti si formeaza buzunare care se infecteaza. Persoanele cu parodontita sunt, de asemenea, mult mai susceptibile de a avea boli de inima”, spune dr. Andra Custura.
Este indicata o programare la medicul dentist, mai ales daca observi ca ai putea avea gingivita. De asemenea, asigura-te ca folosesti periuta de dinti potrivita, nu foarte dura, si curata dintii cu ajutorul atei dentare fara a crea sangerari interdentare.
Daca observi prezenta unor pete pe limba
Acest semn ar putea fi cauzat de: afte bucale
Desi au dimensiuni reduse, aftele bucale creeaza un disconfort considerabil la nivelul gurii, mai ales in cazul in care concumam alimente sarate, acre sau prea dulci. Senzatia de usturime se accentueaza la inghitirea unor astfel de alimente, astfel incat singura solutie ramane evitarea lor si consultul de specialitate in vederea vindecarii acestora.
„Petele albe sau plachetele pot fi un simptom al aftelor bucale, o infectie cauzata de o afectiune care are proprietatea de a recidiva, candidoza bucala. Este o afectiune destul de comuna, dar oamenii care au diabet zaharat, gura uscata sau un sistem imunitar scazut sunt mult mai expusi riscului. Alte semne ale infectiei includ roseata, dificultati la inghitire sau fisuri la colturile gurii. In cazul in care sunt prezente aceste simptome, este indicat sa se consulte un medic specialist in patologie orala a leziunilor bucale.”, afirma dr. Andra Custura.
sursa: www.andreearaicu.ro, Foto: iStockphoto