Pentru mulți dintre noi, o ceașcă de cafea la amiază este răsfățul și sursa de energie, din a doua parte a zilei.
Totuși, cercetările de ultimă oră arată că o ceașcă de cafea, în această perioadă a zilei, poate duce la apariția insomniilor sau a mai multor probleme cu somnul.
Universitatea Wayne, din Detroit, a condus un studiu, prin care s-au evaluat subiecți, care consumau cafea în diverse perioade ale zilei.
Cercetătorii au menționat faptul că o cafea la amiază are tot atâtea efecte negative, câte are o băutură cu conținut de cofeină, consumată înainte de a merge la culcare.
Cercetătorii mai spun și că, dacă ne dorim un somn odihnitor noaptea, ar trebui să evităm să mai consumăm cafea după ora prânzului.
Cafeina și cafeaua au fost mult timp asociate problemelor cu somnul, însă acum este mai clar ca niciodată.
Și experții de la Universitatea din Michingan au realizat un studiu recent în urma căruia au ajuns la o concluzie la fel de interesantă. Două sau trei ceşti de cafea consumate chiar şi cu şase ore înainte de culcare pot să „fure” în jur de o oră din timpul de somn și asta fără să ne dăm seama.
Pentru a obține acest rezultat, oamenii de știință au analizat programul de somn al unor indivizi, cărora le-au administrat niște pasile care conţineau 400 de miligrame de cafeină. Mai exact, este vorba de echivalentul a două sau trei ceşti de cafea.
Experimentul a arătat că respectivele capsule au „şters” o oră din programul de somn al subiecților, fiind astfel interpretate drept un avertisment împotriva consumului de cafea după ora 17:00.
Nu este bine să mai bei cafea după-amiază, cu atât mai puțin înainte de culcare. Motivul? Are efecte negative pentru odihnă și mai ales pentru stadiile profunde ale somnului.
sursa secretele.com