Quantcast
Channel: Sănătate – gândul
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2462

Rolul alimentaţiei şi al sportului în vindecarea sistemului limfatic

$
0
0

Cu totii am auzit despre sistemul limfatic, insa putini dintre noi intelegem cum si de ce actioneaza si cat de vital este pentru corp ca acest sistem sa fie functional. Sistemul limfatic reprezinta o retea de tesuturi si organe ce transporta limfa prin tot corpul. Printre sarcinile sale se numara curatarea celulelor, directionarea proteinelor si a lichidelor in exces din tesuturi in sange, furnizarea unui mijloc de absorbtie a grasimilor in sange, productia si distribuirea anticorpilor (celule albe din sange, numite limfocite) prin corp, in scopul combaterii infectiilor.

Sangele contine celule rosii care distribuie oxigenul prin corp, celule albe care lupta cu infectiile, trombocite care impiedica sangerarea cand ne taiem si plasma.

Plasma este partea lichida a sangelui. Este un lichid galben care ofera un mediu lichid pentru celulele rosii din sange si care poarta nutrientii si oxigenul prin corp. Plasma contine apa, sare, enzime, imunoglobuline (anticorpi), hormoni, factori de coagulare si proteine.

Lichidul interstitial, cunoscut si ca lichid tisular, era plasma inainte de a patrunde in tesuturi. Lichidul interstitial este o solutie care spala si inconjoara celulele tesuturilor.

Lichidul tisular si sangele nu sunt acelasi lucru si nu tot continutul sangelui trece in tesuturi. Celulele rosii, trombocitele si o parte din plasma nu trec prin capilare. Amestecul rezultat care trece este, in esenta, plasma sanguina fara agenti de coagulare si o parte din proteine.

Limfa era lichid interstitial inainte de a deveni limfa.

Anatomia limfatica

Sistemul limfatic este compus din capilare limfatice, vase de sange, ganglioni, splina, timus, amigdale, placile lui Peyer si limfocite (celulele albe din sange). Maduva osoasa rosie este, de asemenea, o parte a sistemului limfatic. Avem sute de ganglioni limfatici. Ganglionii limfatici sunt prezenti in jurul plamanilor si al inimii, in intestine, subrat si zona inghinala si cam in tot restul corpului.

Presiunea sanguina face ca lichidul plasmatic in exces sa patrunda in tesuturi iar lichidul in exces din tesuturi sa patrunda in capilarele limfatice. Cand acest lichid paraseste celulele, preia si produsele reziduale celulare si proteinele folosite. Capilarele limfatice capteaza aproape 20% din lichidul distribuit in spatial interstitial. Sistemul venos capteaza aproape 80% din lichid in spatiul interstitial. Structura unica a capilarelor limfatice permit lichidului interstitial sa intre, dar nu sa si iasa.

Presiunea sanguina, temperatura, activitatea muschilor si a incheieturilor, respiratia din diafragma si pulsatia adiacenta a arterelor, toate ajuta limfa sa se miste spre venele subclaviene de la baza gatului. Valvele si presiunea imping limfa in directia potrivita. Pe parcurs, lichidul este intrerupt de ganglionii care filtreaza praful, celulele canceroase, patogenii si alte elemente nedorite. Ganglionii produc si limfocite (celule albe). Splina, amigdalele si maduva osoasa rosie produc si ele limfocite.

Splina, care este de marimea pumnului inchis, este cel mai mare organ limfatic. Are o structura similara cu cea a unui ganglion limfatic, insa filtreaza sange, nu limfa. Splina contine doua tipuri principale de tesut, pulpa alba si pulpa rosie. Pulpa alba este un tesut limfatic ce contine celule de sange albe – celule B si T. Celulele T ataca patogenii (bacteria si virusi) in timp ce celulele B produc anticorpi care se lupta cu infectiile. Tesutul de pulpa rosie inlatura celulele rosii de sange vechi si deteriorate si depoziteaza trombocitele. Acesta mai produce si celule rosii de sange in copiii nenascuti si in unele boli.

Timusul este un organ limfatic si o glanda endocrina in acelasi timp. Timusul joaca un rol important in dezvoltarea sistemului imunitar, inca inainte de nastere. Spre deosebire de alte organe, timusul isi atinge functionalitatea maxima in perioada copilariei. Dupa pubertate, acesta de reduce ca marime, fiind inlocuit cu grasime.

Amigdalele sunt organe binecunoscute. Datorita pozitiei, suspendate intre gura si faringe, sunt prima linie de aparare contra corpurilor straine si a toxinelor inhalate si inghitite.

Scopul principal al intregului sistem limfatic este de a face limfa sa circule prin corp si sa revina in plasma sangelui. Exista doua structuri limfatice specializate la capatul sistemului limfatic, numite trunchiuri si ducte. Ductele limfatice golesc limfa intr-un dintre venele subclaviene. Exista doua ducte limfatice, cel drept si cel toracic. Ductul drept dreneaza limfa din membrul drept, partea dreapta a toracelui si jumatatea dreapta a capului si a gatului. Ductul toracic dreneaza limfa in sistemul circulator intre vena stanga subclaviana si vena stanga jugulara.

Trunchiurile limfatice sunt vase limfatice mari, create prin convergenta mai multor vase limfatice eferente. Sunt cinci seturi de trunchiuri limfatice.

  • Trunchiurile limfatice jugulare la nivelul gatului
  • Trunchiuri limfatice subclaviene localizate sub clavicula
  • Trunchiuri limfatice bronho mediastinale localizate in piept
  • Trunchiurile limfatice lombare dreneaza limfa din picioare, zona pelviana si rinichi
  • Trunchiul limfatic intestinal primeste chil (limfa amestecata cu grasimi) din intestine si din stomac, pancreas, splina si ficat.

Trunchiurile limfatice dreneaza ductele limfatice, partea finala a sistemului limfatic.

Sistemul limfatic gastrointestinal

Dupa filtrarea ganglionilor limfatici, vasele limfatice eferente duc limfa la capatul sistemului limfatic pentru a o face sa se intoarca in plasma din sange. Sistemul limfatic intestinal indeplineste functii vitale de reglare a homeostazei lichidului din tesuturi (mentinerea tesuturilor hidratate corespunzator), supravegherea imunitara si transportarea grasimilor si a altor nutrienti in plasma.

Atunci cand intestinele sunt bolnave, si corpul este bolnav. Intestinele lente si toxice vor incetini si abilitatea limfei de a furniza sange curat si fara infectii, iar grasimile nu vor fi la fel de bine asimilate si absorbite, ducand la cresterea in greutate si la o proasta sanatate celulara, care atrage o gama larga de afectiuni, de la diabet si pana la cancer.

Boli si tulburari ale sistemului limfatic

Sistemul limfatic inlatura infectiile si alte toxine din sange. Un corp bolnav este toxic si infectat (sau va fi). Fara indoiala, aproape fiecare boala cronica si orice infectie din corp este un indiciu al unui sistem limfatic suprasolicitat. Cand sistemul este prea aglomerat, corpul este coplesit. In cazul oricarei boli cronice, vindecarea presupune o imbunatatire a functiei limfatice.

  • Edem – Umflarea care rezulta cand tesuturile nu pot drena lichidul din sistemul limfatic suficient de rapid.
  • Limfedem – Cauzat de un blocaj din sistemul limfatic, parte din sistemul circulator si imunitar. Limfedemul este cauzat de cele mai multe ori de inlaturarea ganglionilor sau de o deteriorare cauzata de tratamentul de cancer.
  • Elefantita – Cunoscuta in termeni medicali ca filarioza limfatica, este o afectiune caracterizata de o crestere excesiva a unei zone a corpului, de regula membrele. Arata ca un caz sever de edem, ceea ce si este.
  • Febra glandulara – Un tip de infectie virala care afecteaza de cele mai multe ori tinerii. Simptomele includ ganglioni sensibili.
  • Boala lui Hodgkin – Un tip de cancer al sistemului limfatic.
  • Amigdalita – Infectia amigdalelor.
  • Limfadenopatia – Apare cand ganglionii se inflameaza si apar infectii. Infectiile virale ca pojarul, rujeola, febra glandulara si infectia cu HIV pot cauza aceasta boala.
  • Limfadenita – Inflamarea ganglionilor, ca urmare a unor infectii.
  • Filariaza – O infectie a canalelor limfatice cauzate de un vierme sau parazit.
  • Splenomegalia – Inflamarea splinei ca urmare a unei infectii virale, cum ar fi mononucleoza infectioasa.

Toate tulburarile limfatice au ca rezultat incetinirea sistemului limfatic. Acest lucru duce imediat la o aglomerare de toxine in sange si in tesuturi, precum si de celule bolnave, care, in mod normal, ar fi trebuit filtrate si eliminate.

Simptomele unui sistem limfatic lent

Oamenii au de doua ori mai mult lichid limfatic in corp decat sange. Spre deosebire de sistemul circulator, cel limfatic nu are o pompa. Pentru a se misca, limfa depinde de presiunea sangelui, de contractia si relaxarea muschilor si de miscarile articulatiilor. Sistemul limfatic poate deveni cu usurinta stagnant, mai ales daca este coplesit de reziduuri toxice. Un stil de viata toxic combinat cu lipsa de miscare este reteta sigura pentru o boala cronica.

Toate lucrurile in natura au o progresie naturala. Cand aceasta progresie este impiedicata, sanatatea are de suferit. Putem lua exemplul unui rau. Un rau cu un curs normal va avea un curs curat si limpede, spre deosebire de o apa statuta. Imaginati-va cum ar fi daca acesta s-ar bloca si ar incepe sa se acumuleze. Sau ne putem imagina motorul unei masini si filtrul de ulei. Sistemul limfatic poate fi ca un filtru de ulei. Motorul ar incetini semnificativ daca uleiul nu ar fi filtrat in mod constant. Lichidul limfatic lent este un mediu propice pentru infectii.

Limfa stagnanta influenteaza orice sistem din corp. Si pentru ca limfa curata aproape fiecare celula din corp, simptomele unui blocaj limfatic cronic pot fi variate. Desi oamenii prefera sa gaseasca o singura cauza a unei boli, rareori sunt mai putin de trei si deseori este vorba de sute de cauze. Ideea este ca, intr-un corp nesanatos, si limfa este nesanatoasa. Daca se imbolnaveste corpul, se imbolnaveste si limfa.

Simptomele congestiei limfatice cuprind:

  • Inelele nu mai incap pe degete
  • Pielea este inflamata, cu edem
  • Durere, amorteala dimineata
  • Artrita
  • Letargie, epuizare
  • Balonare, retentie de apa
  • Mancarimi ale pielii
  • Probleme ale pielii (uscaciune, acnee, imbatranire prematura etc.)
  • Umflarea sanilor sau dureri in timpul ciclului hormonal
  • Ceata mentala
  • Maini si picioare reci
  • Dureri de cap cronice si/sau migrene
  • Celulita
  • Cancer
  • Diabet
  • Inflamatie cronica

Fiecare dintre aceste simptome poate fi asociat cu orice alta boala, insa orice boala va duce la un sistem limfatic deteriorat, iar pentru vindecarea bolilor este nevoie de un sistem limfatic sanatos.

Cum se reface sistemul limfatic

Medicii din Europa si din Orientul Indepartat recunosc importanta functionarii limfatice si modul in care sistemul limfatic sprijina detoxifierea si celelalte sisteme din corp, sistemul imunitar, digestiv si sistemul nervos. Medicii naturopati stiu ca lipsa de sanatate a limfei sta la baza celor mai multe boli, de la problemele de piele pana la cancer. Pe de alta parte, in America, medicii nu prea iau in considerare sistemul limfatic pana cand nu apar unele semne evidente, cum ar fi un ganglion inflamat, cancer sau semne evidente de blocaj limfatic. Si, desigur, cand apare o problema grava la nivelul sistemului limfatic, medicii din occident spun, de obicei, ca boala este incurabila. Ceea ce nu este adevarat.

Tot ce vine in contact cu pielea are impact asupra sanatatii

Cand sistemul limfatic incetineste, “degaja” gaze prin piele. Cand se folosesc haine din fibre sintetice (ca nailon sau poliester) si pielea este acoperita cu creme si sapunuri pline de chimicale, eliberarea de toxine prin piele este blocata. Acumularea de toxine care trebuie sa iasa prin piele este reabsorbita, impreuna cu alte toxine noi, care provin de la hainele sintetice si de la produsele de ingrijire a pielii. Toate acestea impiedica procesul de detoxifiere.

Sutienele prea stramte, cu sustinere metalica, pot, de asemenea, impiedica circulatia limfei. Sutienele ar trebui sa fie de marimea potrivita si trebuie evitate cele cu sustinere metalica. Ori de cate ori se poate, este sanatos sa nu porti sutien.

Corpul trebuie acoperit cu haine din fibre textile naturale, iar pielea trebuie ferita de produsele pline de chimicale. Aproape fiecare produs de ingrijire a pielii este toxic. Cele mai multe din cremele sau sapunurile asa-zise “naturale”  sunt toxice. Cu foarte putine exceptii (cum ar fi uleiurile esentiale), daca nu poti consuma un produs, atunci e bine nici sa nu-l pui piele. Si acest lucru include si cremele de protectie solara, deodorantele si detergentii de rufe.

In legatura cu deodorantele, acestea trebuie sa fie in totalitate naturale. Deodorantele obisnuite, mai ales antiperspirantele, impiedica detoxifierea limfatica. Si nu este deloc surprinzator, daca ne gandim la modul in care functioneaza corpul, ca antiperspirantele pot favoriza cancerul la san. Corpul are nevoie sa transpire, pentru ca prin transpiratie se creaza un ecosistem microbian al pielii care ne ajuta sa fim sau nu sanatosi.

Acelasi lucru este valabil si in cazul pastei de dinti si a apei de gura. Cel mai bine este sa inlaturi orice produs toxic.

Sanatatea holistica a organelor

Corpul este o colectie de organe care functioneaza in armonie unul cu celalalt. Sistemul limfatic mentine organele sanatoase, insa un organ nesanatos, sau mai multe organe nesanatoase, vor suprasolicita sistemul limfatic. Cele mai multe persoane care au un sistem limfatic lent sufera de intestine permeabile. De fapt, cei mai multi dintre cei care au diverse probleme de sanatate sufera de aceasta conditie, care permite particulelor nedigerate si toxinelor sa ajunga in sange si in limfa.

Primul pas in aproape orice problema de sanatate trebuie sa fie restabilirea florei intestinale. Daca organismul este toxic, si intestinele sunt toxice, iar microbii care formeaza flora intestinala nu sunt dintre cei prietenosi. Asa cum s-a mentionat anterior, trunchiul limfatic intestinal primeste limfa din stomac, intestine, pancreas, splina si ficat. Niciunul dintre aceste organe nu va functiona cum trebuie daca sistemul digestiv are de suferit.

Dieta care se adreseaza unui sistem limfatic si unui corp sanatos include in cea mai mare parte cruditati. Iata ce ar trebui sa contina o alimentatie sanatoasa, in ordinea frecventei consumului:

  • Legume si ierburi aromatice proaspete
  • Fructe proaspete
  • Legume gatite
  • Nuci, seminte si leguminoase (toate corespunzator hidratate, incoltite etc.)
  • Orez brun, amarant, quinoa, mei, ovaz
  • Proteine de calitate

Detoxifierea limfatica

Chiar daca suplimentele poti fi de ajutor, un corp nu poate fi sanatos fara o dieta adecvata. O dieta potrivita este fundamentala pentru o detoxifiere eficienta. Salatele, daca sunt facute cum trebuie, sunt o sursa de nutritie sinergetica, ce contribuie la intarirea corpului si la curatarea corpului de toxine (de exemplu, multe legume si verdeturi sunt agenti de chelare a metalelor grele). Limonada de merisor, indulcita cu stevia, va curata si detoxifica ficatul si rinichii, ajutand limfa sa circule mai usor.

O alimentatie care ajuta detoxifierea limfatica nu include alimente procesate si rafinate. Cele mai multe mese ar trebui gatite acasa, evitand iesirile in oras cel putin pana cand sistemul limfatic isi revine complet. Dieta trebuie sa contina si multe salate, fructe proaspete si limonada de merisor. Pentru cina se pot pregati legume gatite rapid la tigaie.

Se vor evita vaccinurile, cel putin pana cand sistemul limfatic va circula normal. Indiferent de punctul de vedere pe care il are fiecare persoana cu privire la vaccinuri, acestea sunt toxice si incetinesc limfa.

Acelasi lucru este valabil si pentru organismele modificate genetic. Acestea dauneaza florei intestinale si trebuie evitate.

Alimente care sprijina sistemul limfatic

Apa, desi nu este hrana, este vitala. Lipsa apei in corp va impiedica circulatia libera a limfei.Consumul unei cantitati adecvate de apa este esential pentru un sistem limfatic sanatos.

Merisorul inmoaie grasimile, ceea ce ajuta la desprinderea grasimilor in exces pe care vasele limfatice le pot inlatura. Merisorul ajuta si rinichii, ceea ce contribuie la hidratarea generala a corpului. Sucul de merisor, pe cat posibil, trebuie sa fie proaspat si fara aditivi.

Verdeturile curata corpul. Clorofila, elementul verde care capteaza lumina soarelui, are proprietati puternic detoxifiante si benefice pentru sange si limfa. In aceasta categorie intra kale, spanacul, iarba de grau, iarba de orz, frunzele de nap, frunzele de papadie, broccoli si frunzele de mustar.

Usturoiul stimuleaza functia imunitara, cheleaza metalele grele si alte toxine din corp si ucide microbii daunatori. Orice stimuleaza functia imunitara ajuta si sistemul limfatic.

Ghimbirul reduce inflamatia si, la fel ca usturoiul, este antimicrobian.

Turmericul este inrudit cu ghimbirul. Acesta reduce, de asemenea, inflamatia, subtiaza sangele, imbunatateste circulatia si este bine cunoscut pentru combaterea cancerului.

Cruditatile au multe beneficii pentru sistemul limfatic si intregul corp, insa enzimele sunt critice pentru sanatate. Mai multe enzime in alimentatie inseamna mai multe enzime pe care corpul le poate folosi pentru a descompune mancarea si fibrina, care usureaza circulatia sangele si limfa.

Suplimente cu actiune puternica asupra sistemului limfatic

Enzimele sistemice contribuie la refacerea capacitatii de distributie si de descompunere a proteinelor in exces, care pot duce la inflamatii. Enzimele sistemice inlatura si reziduurile din corp, care pot incetini circulatia.

Uleiul de oregano ajuta digestia si sistemul imunitar. Uleiul de oregano este absorbit direct in sistemul limfatic din tractul digestiv. Antioxidantii puternici si proprietatile antimicrobiene duc la curatarea capilarellor limfatice intestinale. Uleiul de oregano contine si terpene care dizolva grasimile din sistemul limfatic si vezica biliara.

Brusturele este un puternic detoxifiant pentru mai multe organe si sisteme, ajutand ficatul, rinichii, digestia, sistemul limfatic si pe cel endocrin.

Indigoul salbatic stimuleaza sistemul glandular si limfatic. Aceasta planta este un modulator antimicrobian pentru sistemul imunitar si un limfagog care regleaza reactiile imunitare si inflamatorii.

Radacina de lemn dulce este unul dintre plantele cu cea mai larga actiune detoxifianta dintre toate plantele. Se spune ca poate curata corpul de peste 1000 de toxine cunoscute.

Gentiana si astragalul sunt plante cu efect de curatare a limfei si a sangelui si stimuleaza sistemul imunitar.

Echinaceea amelioreaza congestia si inflamatia din corp si intareste imunitatea. Echinaceea va combate infectiile bacteriene, fungice si virale. Echinaceea intareste un tip de celule din ganglioni, numite macrofage, care raspund de inlaturarea toxinelor din limfa.

Aloe vera este un aliment care curata in mod natural limfa si mareste circulatia acesteia.

Scoarta de Anghelica Americana (Zanthoxylum clava-herculis) este un remediu medicinal folosit de indigenii din America de Nord pentru stimularea functiei limfatice, a digestiei si intarirea articulatiilor.

Trifoiul rosu, lipicioasa (Galium aparine), radacina de manjista (Rubia cardifolia),bupleurum, rehmannia (rehmannia Glutinosa) si stillingia sunt plante medicinale cunoscute pentru proprietatile lor de stimulare si detoxifiere a limfei.

Alte metode prin care se poate stimula sistemul limfatic

Sari ca mingea. Sari pe o trambulina. Pur si simplu misca-ti tot corpul!

Masaj limfatic

Cu totii iubim un masaj bun, iar masajul este extrem de util si pentru sistemul limfatic. Insa masajul limfatic specializat poate stimula circulatia limfei in corp. Prin miscari circulare si cu apasarea potrivita, acest tip de masaj va pune limfa in miscare. Masajul limfatic, daca este facut corect, poate imbunatati cu pana la 78% limfa stagnanta, incurajând eliminarea toxinelor.

Periajul uscat

Periajul uscat este o tehnica frecvent folosita in Ayurveda pentru a stimula circulatia limfatica. Procedura presupune folosirea unei perii uscate cu fire aspre cu care se periaza pielea in directia inimii. Aceste miscari stimuleaza glandele sudoripare, deschid porii pielii si ajuta la inlaturarea celulelor de piele moarta, stimuland miscarea limfei si a sangelui in organe si tesuturi.

Sportul

Saritul pe trambulina timp de 10-30 de minute stimuleaza circulatia sangelui si a limfei in intreg corpul. Numeroase studii i-au dovedit eficienta si unii cred ca aceasta practica prezinta multe alte beneficii.

Alte exercitii precum saritul corzii si dansul au si ele efecte similare cu sariturile pe trambulina. O suprafata dura este o baza mai buna pentru sarituri, insa trambulina este mai indicata in cazul celor care au nevoie sa inceapa cu exercitii mai usoare cat si in cazul celor cu probleme articulare.

Genuflexiunile de asemenea stimuleaza organele interne si sistemul circulator.

Exercitiile fizice moderate, precum cele din Yoga sau Pilates maresc viteza de circulatie a limfei. Pozitiile specifice de Yoga care presupun ridicarea picioarelor, exercitiile de intindere, de flexibilitate si de incordare a bazinului sunt benefice pentru sistemul limfatic.

Alergatul pune si el in miscare limfa. Transpiratia si respiratia profunda imbunatatesc compozitia limfei.

Persoanele care par sa faca totul corect, dar nu fac miscare, nu reusesc sa se insanatoseasca. Sportul este deosebit de important pentru un sistem limfatic sanatos. In multe afectiuni  sportul este doar o optiune, un beneficiu suplimentar, nu o necesitate.

Dar in cazul unui sistem limfatic stagnant, ai nevoie de miscare.  Genuflexiunile, exercitiile fizice usoare si alergarea vor detoxifica organismul si vor pune limfa in miscare.

Alergarea, in special, este utila pentru sistemul limfatic. Corpul uman este facut sa se miste si niciun medic nu poate nega acest lucru. Fie ca este vorba de alergari de viteza sau jogging, ambele au beneficii importante asupra limfei.

sursa viataverdeviu.ro www.organiclifestylemagazine.com


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2462

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48