Cafeaua este o băutură destul de controversată. În timp ce unii o consideră nesănătoasă și renunță s-o consume, alții nu-și închipuie nicio zi fără ea.
Noi am decis să găsim motivele, care te vor convinge că o cafea de dimineață poate fi binevenită.
1. Reduce durerea
O ceașcă de cafea băută după un atrenament sportiv este în stare să-ți reducă oboseala și durerea musculară. Ea va acționa mult mai eficient decât aspirina.
2. Protejează dinții
Nu-ți plac vizitele la stomatolog? Bea cafea! Boabele prăjite de cafea posedă proprietăți antibacteriene. Ele pot lupta chiar și cu streptococcus mutans – bacteria care provoacă caria. Doar că pentru acest efect e nevoie să fie respectate 2 condiții: nu trebuie să adaugi zahăr sau lapte și nu trebuie să fie prea fierbinte.
3. Previne demența senilă
Dacă persoanele care au trecut de 60 de ani beau cafea zilnic, ei vor fi protejați de asemenea probleme precum boala Alzheimer.
4. Protejează ADN-ul
Din cauza deteriorării ADN-ului pot surveni mutații serioase. Iar în rezultatul unora se formează și se înmulțesc celulele canceroase. De asemenea, mutațiile provoacă îmbătrânirea precoce a celulelor. Consumul de 2-3 cești de cafea pe zi, poate preveni astfel de consecințe.
5. Previne aretmia
Dacă te alinți zilnic cu această băutură aromată, șansa de a avea aretmie scade de 5 ori, în comparație cu cei care o evită cu desăvârșire.
6. Îmbogățește organismul cu antioxidanți
Dacă bei 2-3 cești de cafea pe zi îți asiguri organismul cu 60% din norma zilnică de antioxidanți. Iar aceștia sunt foarte utili pentru sănătatea și starea organismului, pielii, părului.
7. Îmbunătățește memoria și puterea de concentrare
Cofeina îmbunătățește activitatea acelei porțiuni de creier care răspunde de memoria de scurtă durată și de atenție. Pe lângă asta, cafeaua mărește viteza de prelucrare a informației, pe care acesta o primește.
8. Luptă cu astma
În boabele de cafea se găsește teofilina. Această subsatnță este folosită în crizele de astmă. De aceea, cafeaua previne cu succes această maladie.
9. Previne formarea pietrelor la rinichi
Cafeaua are efect diuretic, fapt care previne cristalizarea oxalatului de calciu, adică formarea pietrelor la rinichi.
10. Îți crează o dispoziție bună
Pe lângă faptul că este un stimulator foarte bun, cafeaua este și un antidepresiv. O ceașcă de cafea ridică nivelul de dopamină și serotonină în organism, fapt care îți crează o dispoziție bună.
11. Îmbogățește organismul cu vitamine și minerale
O ceașcă de cafea băută de dimineață îți îmbogățește organismul cu 11% din norma zilnică de vitamina B2; 6% – vitamina B5; 3% – potasiu și mangan; 2% – vitamina B3.
12. Ajută la slăbit
Cafeaua grăbește metabolismul și ajută lă arderea grăsimilor. Asta chiar dacă nu practici vreo activitate fizică. Procesul este declanșat imediat ce bei o ceașcă de cafea.
13. Îți prelungește viața
Cofeina reduce probabilitatea de apariție a maladiilor neurologice, cardiovasculare și psihice. La fel, această substanță îți influențează pozitiv starea emoțională.
De aceea bea această băutură aromată și trăiește o viață lungă și frumoasă!
Sursa eushtiu.com foto Pinterest