Sa fii atent la ceea ce mananci poate fi mai usor de zis decat de facut, dar un studiu recent arata ca este posibil sa nu fie vorba numai de ceea ce se afla pe farfuria ta – ar putea fi vorba despre cat de repede dispare.
Cercetatorii japonezi au analizat 1.083 de adulti timp de cinci ani, impartindu-i in trei categorii bazate pe cat de repede au mancat: lent, normal si rapid. Ei au raspuns la un chestionar la inceputul studiului, impartasind dietele pe care le urmau, activitatea fizica si istoricul medical.
La inceput, niciunul dintre voluntari nu a avut sindrom metabolic – adica cel putin trei factori de risc incluzand obezitate abdominala, colesterolul HDL – bun – scazut, trigliceride ridicate, tensiune arteriala ridicata si zahar din sange crescut – care poate duce la probleme de sanatate precum afectiunile cardiace si diabetul zaharat.
Cand participantii s-au intors pentru rezultate cinci ani mai tarziu, 84 au fost diagnosticati cu sindrom metabolic – iar viteza lor de ingestie a fost un predictor major, potrivit rezultatelor din revista Circulation. Persoanele cu obiceiul de a manca rapid aveau 89% mai multe sanse de a avea sindrom metabolic decat consumatorii lenti si normali.
Doar 2,3% dintre consumatorii lenti au primit diagnosticul, comparativ cu 11,6% dintre consumatorii rapizi.
Dar asta nu este tot. Consumatorii rapizi au dezvoltat, de asemenea, o crestere mai mare in greutate, o talie mai mare si niveluri mai ridicate ale zaharului din sange decat consumatorii mai lenti. Cercetatorii afirma ca indoparea in timpul mesei face mai usoara trecerea peste sentimentul de satietate inainte ca corpul tau sa aiba ocazia sa iti semnaleze ca a terminat.
„Atunci cand oamenii mananca repede, ei nu se simt plini si sunt mai susceptibili de a manca mai mult,” a declarat Takayuki Yamaji, medic, autorul studiului si cardiolog la Universitatea Hiroshima din Japonia, intr-un comunicat. „Ingestia rapida determina o fluctuatie a glucozei mai mare, ceea ce poate duce la rezistenta la insulina.”
Cercetarile anterioare sprijina beneficiile legate de greutate ale consumului lent. Un studiu al femeilor din Noua Zeelanda a descoperit ca cele care consuma alimente mai rapid au indicele mai mare de masa corporala, iar un studiu chinez a constatat ca atat barbatii sanatosi cat si cei obezi au mancat mai putin atunci cand au fost pusi sa mestece de 40 de ori in loc de 15 ori inainte de inghitire.
Cercetarile preliminare sugereaza chiar ca mestecarea hranei tale mai mult ar putea arde mai multe calorii – pana la aproximativ 1.000 in plus in fiecare luna.
Nu ca ar fi mancatul rapid singurul factor care te face sa cresti in greutate, dar atunci cand mananci repede, nu te bucuri de gustul, textura, culoarea si aroma mancarii. Se poate intampla sa mananci repede atunci cand a devenit un obicei sau esti la volan, sau ai de terminat ceva foarte important la munca, si nu-ti poti permite o pauza de 10 minute.
Oricare ar fi motivul, acum stii cu ce te poti confrunta atunci cand mananci repede. Bucura-te de fiecare imbucatura, de gustul delicios al mancarii, mesteca bine, pentru ca astfel te vei bucura de ea o perioada mai lunga.
Sursa: www.rd.com www.andreilaslau.ro