Hormonii sunt principalii factori de reglementare ai greutății dvs. și, potrivit unei cercetări, aceștia sunt cei responsabili pentru pofta de mâncare și greutatea pe care o acumulați.
Acestea sunt 9 sfaturi pentru repararea hormonilor care vă fac să creșteți în greutate.
1. Insulină
Acest hormon este eliberat de pancreas și este secretat pe parcursul întregii zile, precum și în cantități crescute după mese mari. Acest hormon ajută celulele să obțină zahăr din sânge pentru energie sau stocare pe baza a ceea ce au nevoie în acest moment.
Insulina este, de asemenea, principala cauză a acumulării de grăsimi, deoarece poate semnala organismului să depoziteze grăsimi sau să prevină descompunerea grăsimilor depozitate. Dacă celulele devin rezistente la acest hormon, pot apărea multe stări, cum ar fi sindromul metabolic și obezitatea.
Unele dintre cauzele rezistenței la insulină sunt consumul de alimente bogate în zahăr și carbohidrați, precum și consumul de alimente fast-food.
Acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le faceți pentru a normaliza sensibilitatea la insulină:
Evitați sau minimalizați zahărul: rezistența la insulină poate fi cauzată de cantități mari de zaharoză și fructoză Reduceți carbohidrații: Reducerea carbohidraților poate duce la scăderea bruscă a nivelurilor de insulină
Consumați mai multă proteină:
Proteina crește doar nivelurile de insulină pentru o perioadă scurtă de timp, dar în timp vă va ajuta să pierdeți greutatea și să normalizați sensibilitatea la insulină Exercițiu: Un studiu a demonstrat că, după numai 14 săptămâni de mers pe jos sau jogging, femeile obeze au putut să își îmbunătățească sensibilitatea la insulină Luați magneziu: Deficiența acestui mineral provoacă rezistență la insulină, care poate fi prevenită și tratată prin suplimente de magneziu
Bea ceai verde: nivelurile de insulină și zahăr din sânge pot fi reduse prin consumul de ceai verde
2. Leptină Acest hormon este produs de celulele grase și reduce apetitul, făcându-vă să vă simțiți plini. Semnalează hipotalamusul și vă împiedică să aveți prea multă energie, spunând creierului că există suficientă cantitate de grăsime stocată și că nu este nevoie de mai mult. Persoanele obeze au valori extrem de ridicate ale acestui hormon, chiar și de 4 ori mai mari comparativ cu persoanele care au avut o greutate normală. Din păcate, oamenii pot deveni, de asemenea, rezistenți la acest hormon, făcându-le creierul incapabil să conștientizeze că au mâncat îndeajuns. Cu toate acestea, dacă pierdeți în greutate nivelurile de leptină, de asemenea, se reduc, dar acest lucru poate fi foarte dificil, uneori. Rezistența la leptină este cauzată în principal de o inflamație a hipotalamusului sau de creșterea nivelului insulinei cronic.
Sfaturi pentru reglarea sensibilității la leptină: Evitați consumul de alimente inflamatorii: acestea includ alimente bogate în zahăr, precum și în grăsimi trans Consumați alimente antiinflamatorii, cum ar fi peștii grași Exercițiu: În acest fel veți îmbunătăți sensibilitatea la leptină Somn suficient: nivelurile de leptină și apetitul pot fi afectate de insuficiența somnului Suplimente: Uleiul de pește cu acid alfa-lipoic a fost dovedit științific că provoacă scădere în greutate și reduce nivelul de leptină