Descuamarea pielii reprezinta pierderea unor portiuni din stratul exterior al pielii, sub forma de cruste de dimensiuni mai mici sau mai mari. Acest efect poate fi cauzat de unele afectiuni, insa de cele mai multe ori este vorba de tipul de piele uscat.
Exista doua tipuri de piele uscata: simpla si complexa. Pielea uscata simpla rezulta din lipsa uleiurilor naturale din piele, iar cea complexa este produsa de lipsa atat a uleiurilor naturale, cat si a hidratarii. Aceasta din urma se remarca prin riduri fine, pete maronii, depigmentari, pori mariti si aspect lasat al pielii; de obicei apare la varsta matura. In afara de descuamare, pielea poate prezenta simptome precum prurit, dureri si fisuri.
Cum apare pielea uscata?
Apa este retinuta in stratul cornos al pielii cu ajutorul unor substante care retin umezeala si cu ajutorul peliculei uleioase naturale numite sebum. In urma deshidratarii – lipsei apei din stratul cornos al pielii – stratul de celule moarte care acopera intreg corpul isi pierde flexibilitatea, se fisureaza si se desprinde de pe corp.
Cauzele pielii uscate: Pierderea apei din piele este accelerata in aerul uscat al iernii sau in incaperite incalzite Expunerea la vant produce evaporarea apei.
In special dupa varsta de 50 de ani, productia de sebum scade.
Persoanele care iau diuretice oentru hipertensiune si cele care sufera de hipoactivitatea glandei tiroide tind sa aiba pielea uscata.
Spalare excesiva este un factor important in uscarea pielii. Apa fierbinte si sapunul spala uleiul natural de la suprafata pielii, iar daca acesta nu este inlocuit imediat cu o lotiune emolienta, pielea se va usca mai mult decat de obicei.
Factori ereditari. Cauze posibile Cauzele comune ale descuamării pielii pot fi de mai multe tipuri: alergii, inflamaţii, infecţii, reacţii alergice la medicamente sau alte substanţe ingerate, afecţiuni ale pielii (arsuri solare). Dermatita este termenul medical care defineşte o piele foarte uscată. Ea poate fi alergică, atopică, de contact sau seboreică.
– Dermatita alergică poate apărea ca reacţie la: medicamente, animale, mâncare sau alţi factori alergeni. Este cunoscută şi sub numele de eczemă şi se manifestă prin prurit (mâncărime), eritem (roşeaţă) şi descuamarea pielii.
– Dermatita atopică (de cauză necunoscută) este o afecţiune dermatologică de lungă durată care se manifestă prin piele foarte uscată.
De obicei este ereditară.
– Dermatita de contact
– dobândită prin intrarea în contact cu alergeni precum parfumuri, săpunuri, iedera otrăvitoare, urzici. În acest caz pielea se inflamează imediat.
– Dermatita seboreică apare atunci când pielea produce prea mult sebum şi apare o iritaţie manifestată prin eritem şi descuamare, mai ales la nivelul scalpului. Această formă de dermatită este frecventă la copii.
– Keratoza actinică – pete maronii care apar cu înaintarea în vârstă pe zonele expuse la soare.
– Hipoparatiroidismul
– deficitul de parathormon produs de glandele paratiroide, hormon care reglează nivelele de calciu şi fosfor din organism şi participă la sinteza formei active de vitamină D.