“În vremea aceea, Iisus trecea prin lanurile de grâu într-o zi de Sabat. Ucenicii Lui, care erau flămânzi, au început să smulgă spice de grâu și să le mănânce”.
Dacă vă așteptați ca pe vremea cât Mântuitorul a fost pe pământ oamenii să consume fructe sau legume care acum au dispărut, vă înșelați. Le mâncăm în fiecare zi!
Smochinele, folosite tot timpul anului
Dintre fructele cele mai folosite în Palestina se remarcă strugurii, curmalele, rodiile și smochinele folosite în tot cursul anului, fie proaspete vara, fie uscate în celelalte anotimpuri.
Cât privește curmalele acestea erau folosiți alături de nuci atunci când veneau oaspeți în vizită. Seva smochinului era folosită la închegarea brânzei iar studiile au scos la iveală că reprezenta un tratament eficace în vindecarea cancerului de piele.
Din rodii, redate chiar și pe capitelurile coloanelor din primul templu era preparat un suc considerat afrodisiac, dar și vin. Fructele erau consumate fie proaspete, fie murate.
Ioan Botezătorul se hrănea cu roșcove
La fel de cunoscut încă de pe vremea lui Iisus a rămas și roșcovul. De altfel se spune că însuși Ioan Botezătorul se hrănea cu roșcove, dar și „lăcuste și miere sălbatică”.
Nucile erau folosite ca hrană, la obținerea uleiului pentru gătit iar din coajă se fabricau vopseluri. Nu în ultimul rând, în vremea Mântuitorului, printre băuturile preferate se număra și sucul de mere și cidrul.
Pe lista alimentelor se află și castraveții, pepenii, prazul, usturoiul, ceapa dar și dovlecii despre care se spune că erau mult apropiați celor din zilele noastre.
În ceea ce privește carnea, oamenii au început să o mănânce abia după potop, însă doar cea a animalelor curate. Nici zerul nu era aruncat, ci folosit ca o băutură răcoritoare.
sursa: secretele.com