Respiratia urat mirositoare, sau halena daca problema este cronica, reprezinta o afectiune foarte raspandita ce poate fi declansata de numerosi factori, pornind de la bacteriile orale si cariile dentare pana la alimentele consumate, de ex. ceapa si usturoiul.
Apa de gura obisnuita poate rezolva problema pentru moment, dar contine foarte multe chimicale. Te-ai intrebat vreodata de ce apa de gura din comert este fie verde aprins, fie mov? Daca citesti cu atentie eticheta produsului, vei observa ca ingredientele continute nu sunt altceva decat chimicale, coloranti artificiali si arome artificiale care nu reduc problema respiratiei urat mirositoare decat pentru o ora, doua cel mult.
De fapt, apa de gura conventionala poate chiar sa provoace mai mult rau decat bine pe termen lung, intrucat principalul ingredient folosit de aceste produse este alcoolul etilic, substanta ce poate slabi integritatea mucoasei bucale si mucoasei gingivale.
Desi cercetarile purtate pana in prezent nu au produs rezultate foarte concludente in aceasta privinta, cercetatorii de la Universitatea Stanford au corelat anumite tipuri de apa de gura cu aparitia cancerului bucal. Asadar, n-ar strica sa incerci si aceasta apa de gura naturala, care poate inlocui cu succes orice produs echivalent pe baza de chimicale.
Este ieftina, improspateaza gura si este incredibil de eficienta in prevenirea cariilor si problemelor gingivale cum ar fi paradontoza.
Ai nevoie de: praf de scortisoara, miere, zeama de lamaie, bicarbonat de sodiu.
De ce tocmai aceste ingrediente?
Scortisoara: Spre deosebire de menta, care nu face altceva decat sa acopere mirosul neplacut al gurii, scortisoara elimina sursa mirosului, bacteriile orale cauzatoare, asigurand astfel rezultate mai indelungate. Potrivit unei cercetari intreprinse de Asociatia Internationala pentru Cercetare Dentara, persoanele care mesteca guma cu scortisoara au cu 50% mai putine bacterii orale comparativ cu persoanele care aleg aroma de menta.
Mierea: Pe langa faptul ca are un gust minunat, mierea poseda si proprietati antibacteriene.
Zeama de lamaie: Lamaile au o aroma puternica si un miros proaspat care contribuie la eliminarea problemelor de halena.
Bicarbonatul de sodiu: Bicarbonatul de sodiu are si el proprietati antibacteriene, si s-a dovedit a fi extrem de eficient in prevenirea cariilor dentare dar si in tratamentul parodontozei.
Ai nevoie de:
2 lamai
1/2 lingura de praf de scortisoara
1/2 lingura de bicarbonat de sodiu
1/2 lingurite de miere
1 cana de apa calduta
Un borcan sau o sticla prevazuta cu capac insurubabil
Instructiuni:
Intr-un borcan sau o sticla curata, toarna praful de scortisoara, zeama de lamaie, bicarbonatul de sodiu, mierea si apa calduta, apoi agita bine recipientul pentru ca mierea sa se lege bine cu celelalte ingrediente. Agita bine recipientul inainte de fiecare folosire si foloseste pentru gargara 1 lingura sau 2 de solutie.
Repeta procedeul zilnic si vei scapa de problemele mai sus mentionate intr-un timp foarte scurt.