Quantcast
Channel: Sănătate – gândul
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2462

Ce să nu mănânci când ești constipat. Pâinea este interzisă!

$
0
0

Dacă te întrebi ce să nu mănânci când ești constipat, află că mai multe categorii de alimente ar trebui evitate pentru a scăpa de neplăceri. Potrivit Fundației Women’s Health, peste 4 milioane de americani se confruntă frecvent cu constipația, iar femeile sunt de 3 ori mai expuse riscului de a avea acest simptom deranjant.

Balonarea și durerile abdominale însoțesc adesea constipația, dar dacă acestea persistă pe termen lung, poate ar fi mai bine să mergi la medic, pentru că ar putea fi vorba de constipație cronică, ce necesită tratament mai puternic.

Iată ce să nu mănânci când ești constipat, pentru a-ți ameliora simptomele!

Ce să nu mănânci când ești constipat: pâine, lactate, alimente procesate

Dacă vrei să ai un scaun normal, fără să te chinui, încearcă să eviți o perioadă alimentele procesate, adică orice aliment care este ambalat în supermarket. Nu e niciun secret că produsele procesate abundă în grăsimi, care încetinesc procesul de digestie și contribuie astfel la agravarea constipației.  De asemenea, astfel de alimente sunt bogate în fructani, substanțe care sunt folosite pentru prelungirea termenului de valabilitate al alimentelor ambalate. Aceste substanțe nu pot fi însă digerate complet, așa că apar crampele abdominale, gazele intestinale, diareea sau constipația. Fructanii se găsesc în pâine, paste, covrigei și biscuiți.

„În schimb, poți consuma mai multe alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele, fasole, orezul brun sau ovăzul. E drept, fibrele pot, la rândul lor, să ducă la constipație și flatulență, de aceea este ideal să le itnroduci treptat în alimentație, până la cantitatea ideală, de 25-30 de grame pe zi”, spune dr. Theodore Sy, medic gastroenterolog la centrul medical Saddleback Memorial din Laguna Hills, California.

O altă categorie de alimente contraindicate când ești constipat este cea a lactatelor, care, din cauza lipsei unei enzime numită lactază în cazul unora, poate duce la balonare, diaree, dureri de burtă sau constipație. Înghețata, laptele de vacă, cremele și brânza sunt principalele produse care ar trebui evitate dacă ai probleme cu constipația. În schimb, variantele fără lactoză, brânzeturile maturate și iaurturile pot fi consumate fără griji.

Ce să nu bei când ești constipat: alcool și cafea

Chiar dacă o ceașcă de cafea te ajută să elimini mai ușor scaunul, excesul nu face bine, din contră, ar putea agrava problema cu constipația. Același efect îl are și alcoolul în exces. Consumul de cafea și alcool inhibă producția unui hormon diuretic, iar asta favorizează urinarea excesivă, care duce la deshidratare. Drept urmare, materiile fecale sunt mai greu de eliminat. Apa este cel mai indicat lichid pentru a scăpa de constipație. Specialiștii recomandă consumul a cel puțin 2 litri de apă zilnic.

Suplimente și medicamente care constipă

„Suplimentele cu calciu și fier ar putea favoriza constipația, deoarece ambele minerale duc la contracția tractului gastrointestinal. De obicei, astfel de suplimente sunt recomandate în cazul unei carențe, așa că nu renunța de tot la ele dacă îți îngreunează digestia, ci vorbește cu medicul tău să găsească alte opțiuni ori să schimbe dozajul”, spune dr. Joann Kwahh, gastroenterolog la centrul medical Montefiore din New York.
Și unele medicamente pot avea reacții adverse precum constipația. De exemplu, antiinflamatoarele precum cele cu ibuprofen sau naproxen pot îngreuna procesul de defecație.

De ce nu trebuie să exagerezi cu laxativele

În farmacii găsești tot felul de laxative. Acestea sunt considerate adevărate „baghete magice” care te scapă de balonare, dar dacă abuzezi de ele, vei da dintr-o problemă în alta. Organismul se poate obișnui cu laxativele, iar pe termen lung colonul își va pierde capacitatea de a se contracta fără ajutor. Însă pot apărea multe alte reacții adverse, cum ar fi: dezechilibru electrolitic, convulsii, aritmii cardiace și dureri musculare.

Pentru a evita astfel de situații, e bine să respecți instrucțiunile de pe ambalaj și să încerci, pe cât posibil, să scapi de constipație cu ajutorul alimentației sănătoase.

O altă cauză frecventă a constipației este sedentarismul, statul pe scaun sau în pat o perioadă îndelungată. Așadar, puțină mișcare în fiecare zi ar putea preveni episoadele neplăcute de constipație. Exercițiile fizice cresc fluxul sangvin la nivelul organelor vitale, inclusiv al tractului digestiv, și îmbunătățesc metabolismul. Mersul pe jos, joggingul, ciclismul, înotul, yoga, toate acestea și nu numai sunt forme de mișcare ce te vor ajuta să ai un tranzit intestinal sănătos.

Sursa www.libertateapentrufemei.ro foto: 123rf.com


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2462

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48