Mulți se întreabă ce înseamnă dacă urinezi cu sânge, iar răspunsul poate fi destul de complex. Uneori poate fi vorba de o infecție urinară, dar nu sunt excluse nici bolile grave, precum cancerul.
Culoarea urinei poate spune multe despre starea ta de sănătate și poate fi influențată de ceea ce mănânci sau bei. De exemplu, sfecla roșie poate colora în roșu urina. De asemenea, anumite medicamente, precum anticoagulantele și ciclofosfamida, pot avea acest efect asupra urinei.
Dar dacă observi sânge în urină, cel mai bine este să te adresezi medicului pentru investigații amănunțite, pentru că nu este un semn de bun augur. Iată ce poate ascunde prezența sângelui în urină!
Ce înseamnă dacă urinezi cu sânge
Termenul medical pentru prezența sângelui în urină este hematurie și poate avea numeroase cauze.
„Este important să vă adresați medicului dacă observați sânge în urină, pentru a depista cauza și a institui un tratament adecvat. Hematuria are loc atunci când celulele roșii pătrund în rinichi sau în tractul urinar, iar asta se întâmplă în mai multe situații”, afirmă mediul urolog Doreen Chung.
Potrivit MayoClinic, cel mai des întâlnită cauză a prezenței sângelui în urină este infecția tractului urinar, urmată de pietrele la rinichi, diverse afecțiuni renale, tumori la vezică sau infecții cu streptococi.
Alte cauze ale hematuriei pot fi: traumatismele renale, artrita reumatoidă, lupusul, sindromul hemolitic uremic sau trombocitopenia.
Dacă sesizezi sânge în urină după un antrenament viguros la sala de sport sau după un efort fizic prelungit (un maraton, de exemplu), atunci nu e cazul să te îngrijorezi, pentru că este un fenomen relativ comun, care durează de la câteva ore până la trei zile. Hematuria indusă de exercițiile fizice intense nu reprezintă un pericol.
În schimb, hematuria însoțită de simptome precum dureri severe de spate sau dureri intercostale, febră, incapacitatea de a urina trebuie să te trimită de urgență la medic!
În funcție de cauza descoperită în urma testelor specifice (sumar de urină, urocultură, creatinină, uree, acid uric, VSH, hemoleucogramă, ecografie abdominală, urografie, cistoscopie etc.), medicul va stabili care este cel mai bun tratament. În cazul unei infecții, se va recomanda administrarea de antibiotice, care au și rolul de a opri hemoragia.
Sursa www.libertateapentrufemei.ro foto: 123rf.com