S-a recomandat de multe ori în ultimii ani interzicerea pe piața europeană a aditivului alimentar E 123 (Amarant). Dar până acum, nu s-a luat nicio măsură. Aceasta în vreme ce în SUA, fostele state sovietice dar și țări europene precum Norvegia și Suedia, folosirea lui se pedepsește cu închisoarea. Specialiștii de la FDA, SUA, au desemnat recent amarantul drept aditivul cu cel mai mare potențial de a provoca boli incurabile, mai ales cancer.
Interzicerea acestui aditiv alimentar în SUA și alte câteva state este rezultatul a numeroase studii ce au demonstrat ca E123 poate produce cancer. Aceste studii au arătat că amarantul poate produce și malformații congenitale, moarte fetală și sterilitate. Scade calitatea lichidului seminal și produce dereglări ale menstruației. În câteva cazuri analizate în laborator în SUA, acesta a cauzat resorbția fetușilor de rozătoare. Amarantul produce sau agravează astmul, provoacă eczeme, hiperactivitate (ADHD) și reacții alergice în cazul persoanelor sensibile la aspirină. Nu este indicat în alimentația copiilor pentru că acesta provoacă hiperactivitate și diminuează puterea de concentrare a acestora.
Se ascunde pe etichete, sub mai multe nume
În România, folosirea amarantului nu este interzisă și se găsește în foarte multe produse de la raft, de la bături alcoolice și carbogazoase, până la alimente și deserturi. De asemenea, E 123 se folosește și în medicamente, dar în cantități de ordinul micronilor.De menționat faptul că E 123 – amarant e ”mascat” sub alte denumiri precum: FD&C, RED, No2, Food Red, Azorubina, Acid Red , Azorubin
Iată produsele a căror etichete să o citiți cu atenție pentru a evita să consumați periculosul amarant:
vinul roșu/roze, icre de pește, lichioruri, bomboane, jeleuri, dropsuri, supe instant, creme de fructe pentru prăjituri, înghețată, gemuri și dulcețuri, brânzeturi topite și creme de brânză.
sursa: www.libertateapentrufemei.ro foto Eat Smarter