Da, roșcatele sunt frumoase, dar au și o predispoziție pentru diverse afecțiuni. Nu noi am tras această concluzie, ci oamenii de știință, care oferă și explicații. De vină pentru predispoziția roșcatelor la anumite boli este ADN-ul lor, care le poate influența percepția asupra durerii, precum și ritmul îmbătrânirii.
Doar 1-2% din populația lumii se bucură de o culoare arămie a părului. Astfel de persoane dețin două variante ale genei MC1R, care determină pielea deschisă la culoare și simpaticii pistrui. Iată ce au descoperit cercetătorii legat de starea de sănătate a roșcatelor!
Roșcatele sunt frumoase și… bolnăvicioase
Potrivit savanților, femeile cu părul roșcat au un risc mai crescut de a suferi de aceste probleme de sănătate:
Melanom – pielea lor deschisă la culoare este mai sensibilă la arsurilor solare și, prin urmare, riscul de cancer de piele crește semnificativ. Însă nici femeile cu părul blond sau brunet nu sunt ferite de acest risc. Un studiu realizat în 2012 a arătat că persoanele cu doar o genă recesivă MC1R sunt mai susceptibile de a dezvolta anomaliii celulare care favorizează apariția melanomului, cel mai agresiv tip de cancer de piele. Așadar, este important să te protejezi cu cremă solară, indiferent de culoarea părului.
Sensibilitate crescută la durere – studiile arată că durerile, de oricare natură ar fi ele, sunt mai puternic resimțite de roșcate, iar motivul nu este cunoscut în totalitate. Potrivit specialiștilor de la American Chemical Society, o posibilă cauză ar putea fi, din nou, ADN-ul roșcatelor, care influențează activitatea neuronală de la nivelul Periaqueductal Gri (PAG). Acesta este cunoscut sub numele de „gri central”, care este materia cenuşie situată în apropiere de mezencefal, ajutând la controlul durerii.
Îmbătrânire prematură a pielii – roșcatele s-ar putea să arate mai bătrâne decât vârsta pe care o au în buletin, iar asta din cauza faptului că sunt mai expuse riscului de a face riduri, dar nu numai. Potrivit unui studiu publicat anul trecut în revista Current Biology, realizat de cercetătorii olandezi, persoanele purtătoare a două gene MC1R care au participat la experiment au fost considerate mai bătrâne decât cele de aceeași vârstă, dar care aveau doar o genă MC1R.
„Surprinzător, nu ridurile au fost de vină, ci faptul că pielea îmbătrânită a dus la subțierea buzelor și la lăsarea pomeților, care modifică în sens negativ trăsăturile faciale, spune dr. David Gunn, coautorul studiului.
Efectele benefice ale ADN-ului roșcaților
Dacă până acum am vorbit de predispoziția persoanelor roșcate la anumite probleme, iată că există și efecte pozitive ale ADN-ului acestora.
Potrivit unui studiu publicat în British Journal of Cancer, roșcații au un risc mai mic de a suferi de cancer de prostată, comparativ cu cei bruneți. Cercetătorii au monitorizat, pe termen lung, peste 20.000 de bărbați și au descoperit că mai puțin de 1% dintre roșcați s-au îmboolnăvit de cancer de prostată, față de 40% în rândul bărbaților cu părul brunet. Studiul nu a oferit o explicație privind legătura de tip cauză-efect, însă autorii au speculat că vitamina D ar fi cea care îi protejează pe roșcați de cancer.
Iar bănuiala lor a fost confirmată la scurt timp de savanții scoțieni, care au descoperit că persoanele roșcate „absorb” mai bine vitamina D produsă de razele soarelui, ceea ce este crucial pentru sănătatea oaselor, dar și pentru întărirea sistemului imunitar sau protecția împotriva depresiei.
Carența de vitamina D este asociată cu numeroase probleme de sănătate, de la căderea părului până la cancer.
sursa: www.libertateapentrufemei.ro foto: 123rf.com