Halenă sau respiraţia urat mirositoare este o problema comună ce poate apărea la orice vârstă. O persoană din patru se confruntă cu probleme cronice de halenă…
Procesul de digestie enzimatică începe chiar din timpul mestecării hranei. Spălatul pe dinţi, folosirea atei dentare şi chiar apă de gură, de multe ori, nu fac altceva decât să acopere mirosul alimentelor consumate pentru moment, mai ales la consumul de alimente cu miros înţepătorprecum ceapă şi usturoiul.
Mirosul nu dispare complet decât după ce alimentele traverseazăîntreg tractul intestinal.
Cauzele ascunse ale respiraţiei urat mirositoare:
Respiraţia urat mirositoare se poate datora mai multor factori. De cele mai multe ori cauza este igienă orală precară.
La acumularea de bacterii în gură, toxinele secretate produc un miros neplăcut. Bacteriile descompun resturile alimentare din gură, în timpul acestui proces fiindeliberat un gaz cu miros neplăcut. Problemele cronice de halenă pot fi şi un simptom al bolilor gingivale.
Bineînţeles, consumul de alimente cu aromă puternică precum ceapă şi usturoiul, poate genera probleme de miros, la fel că şi fumatul şi consumul de alcool.
Dar uneori problema are o cauza ascunsă:
chisturile amigdalelor. Chisturile amigdalelor au aspectul unor puncte mici de culoare albă şi emană un miros neplăcutasemănător cu cel de sulf.
Chisturile sunt de fapt mici noduli alcătuiţi din mucus, bacterii şi reziduuri alimentare acumulate în gât. Atunci când depozitele se întăresc, nu numai că respiraţia devine urat mirositoare, ci intervin şiprobleme de de glutitie. Chisturile pot uneori să se desprindă de la sine, dar cel mai adesea necesită o intervenţiechirurgicală.
sursa: sanatatea.org