Un studiu recent arată că aproximativ 80 % dintre români au avut la un momet dat în viață păduchi de cap. Percepută ca fiind o problemă de igienă personală, mulți se feresc să vorbească despre aceast lucru care, spun specialiștii, este de fapt o afecțiune transmisibilă întâlnită adeseori în comunitate.
Când vine vorba de pediculoză (infestația cu păduchi) părinții sunt extrem de rușinați și le este teamă de faptul că micuțul lor – care se confruntă cu această problemă, poate fi marginalizat, jignit sau ridiculizat de colegi sau chiar și de adulți. Rezultatele unui studio arată că părinţii sunt dezgustaţi și panicaţi atunci când află că copilul lor are păduchi de cap. Mai mult decât atât comportamentul părinţilor influenţează major şi reacţia copiilor, care se simt panicaţi la răndul lor, speriaţi sau chiar murdari.
Și pentru că foarte multe persoane coinsideră că pediculoza este o problemă de igienă personal, a fost lansată o campanie de educare şi informare privind prevenţia şi tratamentul acestei afecțiuni, adresată părinţilor, copiilor şi cadrelor didactice.
„Este bine să înţelegem că pediculoza este un eveniment care poate apărea în viaţa oricăruia dintre noi. Pediculoza nu este o problemă de igienă personală, ci, la fel ca o gripă sau viroză, ea este o afecţiune transmisibilă întâlnită adeseori în comunitate. Tot ce trebuie să facem noi, adulţii, este să ştim care sunt metodele de tratament şi de prevenţie, să reacţionăm firesc, astfel încât să nu le provocăm copiilor sentimente negative inutile”, spune managerul unei companii farmaceutice.