Acneea este una dintre cele mai intalnite afectiuni dermatologice, fiind considerata in mod eronat o consecinta fireasca a modificarilor hormonale fiziologice din timpul adolescentei. In realitate, acneea la adolescent nu trebuie privita ca un lucru firesc, ci este absolut necesara o interventie terapeutica precoce si corecta pentru a preveni agravarea leziunilor, dar si instalarea complicatiilor, cum ar fi cicatricile post-acneice. Iata ce trebuie sa stii despre urmele lasate pe ten de acnee!
Cristiana Voicu, medic specialist dermato-venerologie, Clinica Polisano Bucuresti, ne-a raspuns la mai multe intrebari legate de cauzele care duc la instalarea acestei probleme dermatologice si cum trebuie sa procedam cu urmele lasate pe ten de acnee.
Acneea este din ce in ce mai frecvent intalnita la varsta adulta, chiar la persoane fara istoric in copilarie sau adolescenta, fenomen pus pe seama tulburarilor hormonale, alimentatiei defectuoase, poluarii si lista poate continua.
De cate tipuri sunt urmele lasate pe ten de acnee?
„Termenul de cicatrizare presupune sinteza de colagen nou, generata de o lezare a pielii in toata grosimea ei. Cicatricile post acneice afecteaza aproximativ 25-30% din persoanele care sufera de aceasta boala. Porii se supraincarca prin acumulare in exces de sebum, resturi celulare si bacterii, ceea ce stimuleaza instalarea unui raspuns inflamator local. Treptat, peretii foliculilor afectati se destind si, in final, se rup, eliminandu-si continutul in tesuturile adiacente. Acest fenomen duce la accentuarea inflamatiei locale si, in consecinta, la instalarea unor leziuni profunde. Tesutul cutanat incearca sa repare injuria produsa prin sinteza noua de colagen, insa de cele mai multe ori acest fenomen duce la aparitia de cicatrici.
Urmele lasate pe ten de acnee pot fi de mai multe tipuri, in functie de vechimea leziunilor si de mecanismele individuale de reparare tisulara. Cele noi prezinta modificari de culoare, care din fericire pot fi reversibile si care se numesc pigmentari post-inflamatorii. Astfel, in locul in care a existat la un moment dat o leziune inflamatorie, pielea prezinta pete de culori diferite fata de tegumentul din jur, care pot fi rosii, maronii sau albe. De regula, acest tip de cicatrice involueaza spontan in timp, dar uneori acest proces poate dura cateva luni.
Un alt tip de cicatrici sunt cele in care apar neregularitati ale suprafetei cutanate. La randul lor, si acestea pot fi de mai multe tipuri, dar urmele lasate pe ten de acnee pot fi clasificate in doua mari categorii: cicatrici atrofice si cicatrici hipertrofice. Cele atrofice sunt caracterizate prin pierdere de substanta, adica se prezinta sub forma unor depresiuni ale pielii, orificii de dimensiuni, adancimi si forme variabile. La extrema cealalta se afla cicatricile hipertrofice sau, mai grav, cele cheloide, rezultatul fiind aparitia de leziuni la suprafata pielii. Acest tip de leziuni prezinta caracter permanent, neavand potential de rezolutie spontana.“
Pot fi vindecate aceste leziuni?
„Singura metoda sigura de a preveni ca urmele lasate pe ten de acnee sa se instaleze este tratamentul corect instituit cat mai devreme in cursul bolii, inainte de aparitia leziunilor inflamatorii severe si profunde.
Un alt aspect important in ceea ce priveste urmele lasate pe ten de acnee il reprezinta protectia impotriva radiatiilor ultraviolete. Desi expunerea la soare a zonelor afectate poate parea a fi benefica pacientilor cu acnee, in realitate, la cateva saptamani post-expunere, pe masura ce bronzul dispare, leziunile proaspete se vor agrava si se inmultesc, iar cicatricile pigmentare se vor accentua. De aceea, protectia solara face parte din arsenalul de tratament al acneei, indiferent de stadiul acesteia.
In plus, urmele lasate pe ten de acnee, indiferent de dimensiunile lor, nu trebuie traumatizate in niciun fel nici de catre pacienti, mai ales in saloanele de cosmetica, intrucat orice traumatism suplimentar poate duce la cresterea gradului de injurie tisulara locala si, prin urmare, la cresterea riscului de aparitie a altor cicatrici.
Tratamentul pigmentarilor post-inflamatorii presupune folosirea de produse specifice tulburarilor de pigmentare, cum ar fi acidul azelaic sau peelinguri chimice.
In ceea ce priveste urmele lasate pe ten de acnee care includ cicatricile atrofice sau hipertrofice, tratamentul este complex, relativ invaziv si, din pacate, mai mult sau mai putin eficient, in functie de severitatea leziunilor. In linii mari, pentru cicatricile atrofice, acesta presupune augmentare de tesuturi moi prin injectare de acid hialuronic, colagen, gelatina sau tesut adipos, dermabraziune, tratament laser si mezoterapie. Cicatricile hipertrofice si cheloide pot fi abordate prin injectari intralezionale de steroizi, mezoterapie, crioterapie sau chiar tratament chirurgical.“
Care e legatura dintre alimentatie si acnee?
„Alimentatia influenteaza in mod direct aparitia, intretinerea si agravarea urmelor lasate pe ten de acnee si intr-o mai mica masura procesele de reparare tisulara. Printre alimentele dovedite stiintific ca agraveaza urmele lasate pe ten de acnee se numara:
• laptele de vaca, prin cresterea brusca a nivelului glicemiei si, implicit al insulinei in sange, ceea ce duce la cresterea nivelului de inflamatie si a secretiei de sebum in piele. In plus, laptele contine cantitati importante de hormoni de crestere care pot stimula turn-overul celular de la nivelul pielii si blocarea consecutiva a porilor.
• zaharul, dulciurile concentrate si alimentele cu indice glicemic ridicat (paine alba, orez, cereale procesate, patiserie). Acestea stimuleaza inflamatia prin cresterea brusca a glicemiei si a insulinei.
• alimentele de tip fast-food: au efecte nocive prin mecanisme multiple, de stimulare a inflamatiei, continut de hormoni de crestere, aditivi alimentari.
In extrema cealalta, alimentele bogate in zinc (carne rosie, linte, fasole, naut, soia, oregano, busuioc, ghimbir), acizi grasi omega-3 (somon, hering, sardine, seminte de in, nuci) si vitamina A (carne rosie, oua, morcovi, cartofi dulci, dovleac, legume cu frunze verzi) stimuleaza procesele de regenerare tisulara si au efecte antioxidante, fiind benefice atat in lupta impotriva acneei, cat si in vederea obtinerii unui tegument sanatos in general.“
Ce produse de ingrijire trebuie sa foloseasca persoanele care au acnee?
„Pacientii care sufera de acnee au in general tenul gras sau mixt. Cele mai indicate produse de ingrijire in cazul acestora sunt cele adaptate tenului acneic, care sa nu blocheze porii si care sa reduca secretia de sebum. De asemenea, produsele de machiaj, in special fondul de ten, trebuie sa faca parte din categoria produselor non-comedogenice.
Cremele hidratante care pastreaza apa la nivelul pielii, pe baza de glicerina sau acid hialuronic, sunt de preferat celor care contin uleiuri minerale sau unturi. Cremele de protectie solara trebuie de asemenea alese cu grija, adaptate tenului acneic, de tip lichid, gel sau spray. Un aspect important de mentionat este ca acestea nu inlocuiesc tratamentul local sau sistemic recomandat de medicul dermatolog, ci il completeaza, urmand ca dupa incheierea acestuia sa se mentina, prin folosire continua, starea de remisie obtinuta prin tratament.
Principalele greseli care trebuie evitate in lupta cu urmele lasate pe ten de acnee:
• expunerea la soare. Din motivele mentionate mai sus, nu se recomanda expunerea la soare fara utilizarea protectiei solare.
• traumatizarea leziunilor, intrucat acest obicei poate duce la aparitia cicatricilor.
• amanarea prezentarii la medic si a instituirii tratamentului.
• pierderea rabdarii si asteptari nerealiste. Acneea este o boala cronica al carei tratament se intinde pe parcursul a catorva luni sau chiar ani. Pacientii trebuie sa fie corect informati asupra acestui aspect si sa inteleaga faptul ca rezultatele apar lent, pe parcursul a catorva saptamani, timp in care mentinerea stricta a regulilor alimentare si de ingrijire a pielii sunt esentiale. Mare parte din rutina de ingrijire instaurata o data cu tratamentul trebuie mentinuta si dupa vindecarea episodului de acnee, in vederea mentinerii starii de remisie si a prevenirii recurentelor.