Alergie la soare – un termen care te poate speria, daca nu detii suficiente informatii. Totusi, daca ai aceasta afectiune, nu inseamna ca trebuie sa stai inchisa in casa. Protejeaza-ti pielea si asculta de medic!
Termenul de alergie la soare descrie mai multe afectiuni care presupun aparitia unor eruptii cutanate si a unor mancarimi pe piele, ca urmare a expunerii la soare. Unii oameni au o alergie la soare ereditara. Altora, simptomele le apar doar daca alergia e declansata de alti factori, cum ar fi anumite medicamente sau expunerea la unele plante.
Cazurile usoare de alergie la soare pot fi tinute in frau fara tratament, dar cele severe necesita tratament medicamentos, noteaza Mayoclinic.org.
Simptome de alergie la soare
Aspectul pielii unei persoane cu alergie la soare poate varia in functie de afectiune, dar, in general, semnele ca ai aceasta afectiune includ roseata, mancarimi sau durere, bubite mici care se pot transforma in rani, cruste, sangerari, basici sau urticarie. De obicei, aceste simptome apar pe pielea care a fost expusa la soare.
Daca banuiesti ca ai alergie, mergi la medicul dermatolog! Tratamentul depinde de tipul de alergie pe care il ai. In cazurile usoare, e de ajuns sa eviti expunerea la razele soarelui cateva zile. Pentru cazuri severe, se administreaza creme care contin corticosteroizi.
Ce stil de viata e bine sa adopti daca ai alergie la soare
Stilul de viata este extrem de important daca ai o astfel de alergie. In primul rand, evita expunerea la soare. Nu mai lua medicamente care iti cresc sensibilitatea la lumina. Daca iei alte medicamente, intreaba-ti medicul daca acestea iti cresc sensibilitatea la soare. Aplica lotiuni hidratante si de protectie solara, care pot calma iritatiile cauzate de uscarea pielii. Poti aplica lotiuni naturale, cu aloe vera.
sursa: www.andreearaicu.ro FOTO: Guliver