Scaunele cu sange sau de culoare foarte inchisa (negru, rosu inchis) pot indica o hemoragie sau rani la nivelul tractului gastrointestinal. Asadar, apeleaza la medic oricand ai scaun cu sange sau negru pentru a afla daca suferi de afectiuni grave.
Cauzele medicale ale scaunului de culoare inchisa
Hemoragiile care au loc in partea superioara a sistemului tau digestiv cauzeaza un scaun negru, de culoarea gudronului. Ulcerele sau alte forme de iritatii la esofag sau stomac – cunoscute drept gastrite – pot cauza hemoragii. Cand sangele se amesteca cu lichidele digestive capata culoarea gudronului.
Anumite medicamente pot cauza si ele scaune de culoare inchisa. Spre exemplu, suplimentele cu fier sau medicamentele pe baza de bismut pot cauza scaune de culoare inchisa.
In alte situatii, anomalii grave de circulatie a sangelui la nivelul aparatului digestiv pot cauza scaune negre sau gudronate. Acestea sunt:
• ischemia intestinala – reducerea fluxului sanguin catre intestine.
• malformatii vasculare – deformarea unor vase de sange
• varice – proeminente ale vaselor de sange in intestine
Cauzele medicale ale scaunului rosu, cu sange
Scaunele rosii cu sange pot fi cauzate de mai multe afectiuni diferite. Scaunul poate avea culoarea rosie ca urmare a unei hemoragii in jumatatea inferioara a aparatului digestive. In unele cazuri, formarea unor polipi de natura maligna sau benigna in colon poate produce hemoragie gastrointestinala. Boli inflamatorii ale colonului precum diverticuloza, colita ulcerativa si boala Crohn pot produce scaune de culoare rosu-aprins sau maronii.
O alta cauza frecventa a scaunului cu sange o constituie hemoroizii. Acestia sunt vase de sange umflate in zona rectala sau anala. Fortarea de a elimina scaunul poate produce sangerarea.
De asemenea, orice blocaj in aparatul digestiv poate cauza scaune negre sau cu sange.
Cauzele ce tin de alimentatie
Alimentele pe care le consumi pot face scaunul sa para cu sange sau gudronat. Consumul unor alimente de culoare inchisa sau rosie pot da fecalelor o aparenta inchisa, fara sa existe o hemoragie. Lemnul-dulce, afinele, prajiturile cu ciocolata neagra, gelatina rosie, sfecla sau punciul de fructe sunt exemple de alimente si bauturi care pot schimba culoarea scaunului.
Vizita la medic si analizele recomandate
Medicul va tine cont de istoricul tau medical si va efectua un control fizic pentru a determina de ce scaunul tau are o culoare neobisnuita.
Testele de imagistica prin rezonanta magnetica, radiografiile sau tomografia computerizata il pot ajuta pe medic sa cerceteze fluxul sanguin in aparatul tau digestiv. Aceste analize vor releva orice blocaje care pot cauza hemoragia gastrointestinala.
Medicul ar putea programa o colonoscopie pentru a evalua starea colonului tau. De regula, colonoscopia este efectuata sub anestezie.
Tratamentul scaunului cu sange sau de culoara inchisa
Tratamentul in cazul scaunelor cu sange sau a celor cu aspect gudronat variaza in functie de cauza acestei probleme. Persoanele care sufera de hemoroizi pot usura eliminarea scaunului folosind laxative sub indrumarea medicului. Baile de sezut pot, de asemenea, sa atenueze durerea provocata de hemoroizi si pot preveni hemoragia.
In cazul hemoragiei ulceroase, a bolilor inflamatorii intestinale sau a infectiilor, medicul ti-ar putea prescrie medicamente care reduc aciditatea sucului gastric, antibiotice si imunosupresoare.
Malformatiile vaselor de sange sau blocajele ar putea fi remediate pe cale chirurgicala daca hemoragia nu se opreste de la sine. Daca pierzi mult sange prin scaun poti risca sa faci anemie. Ai putea avea nevoie de o transfuzie de sange pentru a reinnoi globulele rosii din sange.
Polipii din colon care cauzeaza scaune cu sange pot indica incipienta sau existenta cancerului. Medicul va decide care este tratamentul adecvat pentru aceste probleme de sanatate. In unele cazuri este necesara extirparea acestor polipi pe cale chirurgicala, iar in altele, in care este descoperita prezenta cancerului, este nevoie de radioterapie sau chimioterapie.
Sursa doc.ro, foto: Shutterstock