Rolul nasului in procesul de respiratie este extrem de important, fiindca actioneaza ca un filtru – retine impuritatile, regleaza temperatura aerului. Iar totul cu ajutorul microorganismelor care traiesc in interiorul lui.
Exact aceste microorganisme atrag din ce in ce mai mult atentia specialistilor, care le studiaza pentru a afla mecanismele prin care reusesc sa “curete” aerul pe care il inspiram. De altfel, astfel de bacterii traiesc in tot corpul uman si au un rol esential, cum sunt si bacteriile din flora intestinala sau cele din flora vaginala. Bacteriile au capacitatea de a crea anumiti compusi, numiti bacteriocine, care ataca sau inhiba alte bacterii.
Practic, este un fel de “razboi” al bacteriilor, iar organismul uman s-a adaptat pentru gazduirea celor care il ajuta sa le elimine pe cele daunatoare.
Lugdunin, bacteria cu capacitati unice
Oamenii de stiinta germani au descoperit in interiorul nasului uman o bacterie ce produce un antibiotic capabil sa ucida unul dintre cei mai greu de tratat agenti patogeni. Stafilococul auriu este o bacterie periculoasa, care poate produce septicemii si duce chiar la deces. Provoaca in special infectii ale pielii, ale plagilor deschise, pneumonie si infectii sanguine.
Substanta descoperita a primit numele “lugdunin” si a fost declarata eficienta in tratarea infectiilor cutanate la soareci. Urmeaza extinderea testelor, pentru a stabili in ce masura poate fi extrasa si utilizata pentru efectele saue antimicrobiene.
Sursa doc.ro, foto: Shutterstock