Quantcast
Channel: Sănătate – gândul
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2462

Cum tratam corect herpesul?

$
0
0

Multe persoane infectate in prealabil cu herpes, se pot confrunta cu aparitia leziunilor suparatoare, la nivelul gurii sau zonelor genitale pe fondul slabirii sistemului imunitar, cu precadere in sezonul rece, cand organismul este atacat de virusuri din zona respiratorie si gastrointestinala. Sistemul imunitar duce o lupta persistenta de limitare cat mai rapida a unor posibile infectii si favorizeaza aparitia recurentelor herpetice.

Există două tipuri de virus herpes simplex, tipul 1 (HSV-1) care genereaza leziunile orale cu vezicule  și tipul 2 (HSV-2) localizat in zona mucoaselor genitale, unde se pot produce pe langa vezicule si ulceratii mai extinse. Ambele localizari sunt suparatoare si in plus, se semnaleaza si inversiuni ale localizarii virusurilor.

Cum se manifesta herpesul

Odata patruns virusul in organism, el va ramane in corp toata viata, la nivelul corpului celulelor nervoase, calatorind periodic in fazele de acutizare a infectiei de-a lungul nervilor senzoriali pana la nivelul pielii generand dureri ascutite, prurit, disconfort puternic. La nivelul pielii se produce leziunea binecunoscuta, cu edem si vezicule proeminente, pline cu lichid, extrem de contagioase. Acutizarea este favorizata de stres, scaderea imunitatii, dar si de traumatizarea zonei afectate sau adiacente – cum ar fi epilarea mai agresiva a zonei genitale, injectarea cu acid hialuronic a buzelor, etc. Persoanele care recurg la marirea buzelor prin asemenea procedee ar trebui sa ii comunice medicului estetician ca au infectia si sa aplice preventiv in zona in care stiu ca apare leziunea, cu cateva zile inainte si dupa injectare, unguent cu aciclovir si eventual sa ia un tratament sistemic antiviral si doze zilnice marite de vitamina C.

Si in timpul sedintelor de fizioterapie se pot reactiva leziunile, in urma unor interventii chirurgicale sau pe fondul unor alte afectiuni acute (viroze, toxiinfectii alimentare, enteroviroze, etc) de aceea aceste persoane ar trebui sa tina permanent in dulapul de medicamente un unguent cu aciclovir si sa il aplice preventiv in zona in care stiu ca apare de obicei herpesul.

De multe ori leziunile sunt recunoscute prin aspect, dar unii medici pot recomanda recoltarea lichidului din vezicule si o cultura virala. Si testele de sange pot depista anticorpii anti HVS1 sau HSV2.

Se presupune ca ciocolata, consumata in cantitati mari poate declansa un nou episod de herpes, din cauza argininei continute, de asemenea, regasita in mazare sau alune. Un alt aminoacid – lizina, se pare ca ar inhiba activarea virusului, printr-un efect indirect de scadere a nivelului argininei, aceasta regasindu-se in carnea de pui, cartofi, peste oceanic, cod, albus, germeni de grau, soia. Informatiile sunt constatate statistic de catre medici si mecanismele prin care acesti aminoacizi ar influenta replicarea virala nu au fost elucidate complet, prin studii de specialitate.

Tratamentul corect

O prima masura de stopare a replicarii virale si reducerii severitatii exploziie herpetice este aplicarea locala de unguent care conţine aciclovir, recomandat inca de la primele senzatii de usturime sau mancarime, care anunta reactivarea infectiei. Anumiti plasturi speciali inhiba de asmenea dezvoltarea necontrolata a virusului, ferind leziunea de contactul cu apa (care mentine umiditatea la nivelul leziunii) si limitand contagiozitatea.

Local se poate aplica lidocaina pentru atenuarea disconfortului prin prurit si intepaturi dureroase.

Se pot administra vitamine B si C pentru stimularea imunitatii; se considera ca vitamina C ar avea un efect antiviral puternic, iar vitaminele din grupul B ajuta in reducerea inflamatiei fibrelor nervoase infestate de virsului herpetic.

Si tinctura de propolis are o actiune antivirala similara. Aplicata local, cu un betisor, poate avea efect regenerator si inhiba replicarea virusurilor, grabind vindecarea.

Si administrarea mai indelungata de lizina, care reduce de fapt nivelul de arginina din organism ar putea mari perioada de recurenta intre aparitia infectiei si inhibarea inmultirii virsurilor, conform studiilor efectuate la Universitatea Medicala din Maryland, SUA. Administrata in timpul crizei acute, lizina nu face minuni, insa limiteaza infectia la cele 5-7 zile cat dureaza in mod normal, iar tratamentul ar trebui continuat inca o luna sau doua, pentru a mari mai mult (pana la dublare) perioada dintre recurente.

Medicatia sistemica presupune administrarea orala sau injectabila de acyclovir, valaciclovir (Valtrex), brivudina( Brival) sau isoprinozine, care reduc mai rapid infectia. Medicii recomnda cure de antivirale si in afara episoadelor acute, care reduc recurenta pentru mai mult timp.

In episoadele acute, in paralel, se pot administra antiinflamatoare nesteroidiene, de tipul paracetamolului care reduce partial inflamatia zonei si structurilor nervoase implicate si durerea.

Nu exista inca un vaccin disponibil, desi oamenii de stiinta lucreaza la producerea unui astfel de produs farmaceutic, de larg interes, avand in vedere ca o persoana din trei prezinta infectia in organism, si care o poate transmite, mai ales in timpul actului sexual si in lipsa unor leziuni evidente. Trebuie precizat ca virusul se transmite prin contactul corp la corp, contactul direct  al pielii cu leziunea, prin sarut sau act sexual; el nu supravietuieste in mediul obisnuit si nu poate fi “luat” de pe obiecte diverse.

Utilizarea prezervativului de catre persoanele care se stiu infectate ar putea reduce substantial transmiterea virusului HVS2.

Femeile insarcinate trebuie sa-i precizeze medicului ca a prezentat un episod sau mai multe de herpes genital, pentru ca se poate transmite la fat in timpul nasterii.

Aplicarea unguentelor cu hidrocortizon, a betadinei sau substantelor cu iod, pasta de dinti, foi de ceapa, zeama de cartofi nu ajuta cu nimic vindecarea leziunii, unele accentuand iritatia locala si incetinind chiar vindecarea leziunii, intrucat virusul se replica mai intens intr-un tesut lezat si iritat. Aplicarea de cosmetice (fond de ten, concealer, pudra) nu sunt contraindicate daca sunt aplicate in conditii igienice, dar nu ajuta decat la mascarea leziunii si nu “usuca” leziunea. Pentru a neutraliza culoarea rosie puternica a unei leziuni situate la nivelul pielii din jurul buzelor, se poate folosi un corector de culoare verde, tamponat apoi cu putin fond de ten.

Unii fitoterapeuti recomanda infuzii concentrate de salvie, pelin, galbenele, busuioc de camp ori suc de lamaie proaspat stors. Rezultatele sunt variabile de la o persoana la alta, nefiind fundamentate stiintific.

Sursa doc.ro, foto: DrEd


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2462

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48