Balonarea apare, de cele mai multe ori, din cauza alegerilor alimentare pe care le facem. Fasolea, produsele lactate, ceapa si varza kale sunt doar cateva exemple de alimente care declanseaza balonarea. Exista insa si situatii in care nu alimentatia este de vina pentru faptul ca te balonezi.
Daca vrei sa iti recapeti abdomenul plat si sa scapi de senzatia neplacuta pe care o ai atunci cand te balonezi, ar trebui sa stii ce alte lucruri te pot balona, astfel incat sa previi aceasta situatie.
Folosesti un pai pentru a bea
Modul in care consumi lichidele poate fi responsabil pentru faptul ca te balonezi. Medicii gastroenterologisti sfatuiesc pacientii sa evite folosirea paielor pentru consumarea bauturilor intrucat atunci cand bei lichide prin pai, inghiti si aer din belsug, Aerul consumat astfel te va balona.
Consumi bauturi carbogazoase
Fie ca este vorba despre apa minerala, fie ca preferi sucurile acidulate, bulele de aer vor ajunge direct in stomacul tau si astfel te vei balona. In cazul sucurilor indulcite, situatia este si mai grava intrucat indulcitorii artificiali nu pot fi digerati corespunzator de organism.
Esti in perioada dificila a lunii
Balonarea apare adesea in timpul menstruatiei, dar si inaintea acesteia. Acest lucru se intampla din cauza scaderii nivelului de progesteron din organism, care determina aparitia balonarii.
Suferi de sindrom de colon iritabil
Sindromul de colon iritabil cauzeaza diaree, constipatie sau pe amandoua, alternativ. Un alt simptom al acestui sindrom este balonarea, in special in cazul femeilor. Tractul digestiv sensibil al persoanelor care sufera de sindrom de colon iritabil cauzeaza, adesea, balonare, indiferent de alimentele consumate.
Urmezi un tratament cu medicamente care te baloneaza
Unele medicamente te pot face sa te simti precum un balon. Un exemplu foarte comun in randul femeilor sunt pilulele contraceptive. Estrogenul care se regaseste in cantitati mari in aceste pastile incetineste tractul digestiv si cauzeaza constipatie si balonare. De asemenea, si medicamentele calmante, analgezice, incetinesc activitatea tractului digestiv. Antibioticele pot determina balonare intrucat acestea “ucid” si bacteriile bune din tractul digestiv, nu numai pe cele de care iti doresti sa scapi. Dezechilibrarea florei intestinale poate cauza balonare.
Stai toata ziua pe scaun
Sedentarismul are o multime de efecte negative pentru sanatatea noastra, iar balonarea se afla si ea pe aceasta lista. Orele in sir petrecute pe scaun determina organismul sa isi incetineasca activitatea, ceea ce inseamna ca si sistemul digestiv este incetinit, asa ca apare balonarea. Exercitiile fizice, ba chiar si plimbarile scurte din timpul zilei ajuta organismul sa se mentina in miscare.
Calatoresti mult
Calatoriile dese cu avionul sunt si ele responsabile pentru balonare. Presiunea atmosferica de la altitudinile mari determina gazele din tractul digestiv sa se dilate asa ca balonarea devine o problema serioasa.
Intolerantele alimentare
Fie ca stii sau nu ca suferi de intolerante alimentare, balonarea poate aparea dupa ce consumi un aliment la care ai intoleranta. Urmareste-ti organismul cu atentie pentru a descoperi ce aliment consumi inainte de a te balona. Intoleranta la lactoza este cea mai comuna cauza a balonarii, insa poti avea si alte intolerante precum intoleranta la gluten.
Sursa doc.ro, foto: Shutterstock